Връзки за достъпност

Извънредни новини

В полунощ при фонтана. Как жители на Рим тайно ремонтират града си


Фонтанът "Треви" в Рим.
Фонтанът "Треви" в Рим.

Те скришом реставрират сгради, тайно боядисват пешеходни пътеки и запълват посреднощ дупки по улиците. Те са жители на Рим, вечният град, който преди няколко дни навърши 2772 години. В града отново ще има парад с хиляди участници, отново ще има фойерверки, и гирлянди, но тържествата няма как да засенчат очевидното: занемаряването на Рим.

Начело на града сега е Виргиния Раги, представителка на популисткото „Движение 5 звезди“. Преди нейната поява управлението на Рим бе разкъсвано от корупционни скандали, но нещата не се промениха и след като Раги зае поста.

На този фон се ражда идеята на група граждани, които решават да вземат нещата в свои ръце и под прикритие правят това, от което сякаш общината е абдикирала – тайно ремонтират Вечния град, за да може той да продължава да съществува.

Кратка предистория

Финансовата криза от 2008 г. наложи свиването на публичните разходи. Оттогава стачките в метрото станаха често събитие, тъй като ватманите настояват за повишаване на заплащането и намаляването на броя на дежурствата. В последните години над 20 автобуса на градския транспорт се запалиха, а развален ескалатор рани близо 20 футболни фенове в края на 2018 г. Инфраструктурата в града също е вече много стара. Гражданите често се оплакват, че пътната настилка прилича на лунен пейзаж.

Рим има и голям проблем със сметосъбирането си, особено след затварянето на най-голямото сметище през 2013 г. По време на тежките наводнения, а и след обилните дъждове през миналата година, за града бе обичайна гледка да се виждат плуващи торби с боклук и разлагащи се отпадъци.

На този фон предишните двама кметове на града получиха обвинения за корупция и връзки с мафията в скандал, който придоби популярност като „Мафия капитале“.

Джани Алемано, който бе кмет в периода 2008-2013 г., бе привлечен като обвиняем за това, че е приел подкуп от 125 хиляди евро от представители на мафията. Наследникът му на поста, хирургът Игнацио Марино бе този, които даде гласност на корупцията в Рим през 2014 г. Година по-късно обаче той самият подаде оставка, след като популистката „Пет звезди“ и крайнодясната „Италиански братя“ го обвиниха на свой ред, че той дейно е участвал в корупционните схеми. Още година по-късно, през 2016 г., както Марино, така и предшественикът му Алемано бяха оправдани от съда по всички обвинения.

Гражданите взимат нещата в свои ръце

На фона на всички проблеми, които понася градът, една група жители на Рим предпочита да действа, вместо да се включва в хора на мрънкачите, които нищо не правят. „Групата за спешни майсторски услуги“ ("Gruppi Artigiani Pronto Intervento") се състои от 20 активисти, които тихо, под прикритието на нощта извършват ремонти на множество места из Рим. През последните няколко месеца те неспирно се трудят и действията им не остават незабелязани. Реставрация на фонтан от 1940 г., пребоядисване на пешеходна пътека на труден за пресичане булевард или запълване на опасни дупки, които често биват отваряни от дъжда, са само част от дейностите на групата.

В интервю за британския „Гардиън“ Пепе, както се е кръстил един от анонимните активисти, обяснява, че идеята за създаването на групата е дошла спонтанно заради проблемите в града. На GAP, което е съкращението от името на организацията, често им се налага да нарушават законите, тъй като общината има монопол над ремонтите.

„Наистина ни се налага да заобикаляме местното управление“, споделя един от членовете на GAP пред „Гардиън“, но заявява, че това се налага, тъй като никой друг не се наема с извършването на необходимите ремонти.

От групата категорично заявяват, че не се опитват да отправят политически послания срещу управлението. С действията си те са надяват, че администрацията все пак ще се активизира и ще се заеме сериозно с проблемите на града.

„Не е като да сме група анархисти. Ние сме просто хора, които живеят в кварталите, където всички се познават и се опитваме да правим нещата по-добре“, споделят от организацията. След всяко свое „творение“ те оставят на място и свой знак, като се надяват все повече граждани да се включат в инициативата, вместо да стоят със скръстени ръце и да очакват друг да свърши работата.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG