Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кралицата на нашите катедрали". Милиони оплакват "Нотр Дам" и се заричат да я възстановят


Пожарът в "Нотр Дам" в нощта на понеделник срещу вторник
Пожарът в "Нотр Дам" в нощта на понеделник срещу вторник

Огромен пожар превзе катедралата „Нотр Дам“ в Париж в понеделник, унищожавайки две трети от покрива й, голяма част от дървения интериор и 93-метровия шпил. Конструкцията на сградата и двете кули с камбанарията са спасени след тричасова битка на пожарникарите със стихията. „Ще построим тази катедрала отново“, каза видимо развълнуван президентът Макрон, който отиде на място заедно с кметицата на Париж, членове на кабинета и хиляди французи, наблюдаващи как огънят унищожава един от символите на Франция, на европейската цивилизация и на католическия свят.

Пожарът

Пожарът започна около 18.50 местно време и доведе до бърза евакуация на посетителите. Катедралата се посещава от около 30 000 души дневно.

Хиляди наблюдаваха пламъците от двата бряга на Сена, след като полицията спря достъпа до острова Сите в центъра на Париж, където се намира катедралата. Те видяха как тънкият бял пушек, който излизаше между двете кули на „Нотр Дам“, става все по-плътен, преди да посивее, а после и да почернее. „Не отваряме прозорците, защото димът е твърде плътен“, каза парижанин, живеещ на около километър от катедралата.

Малко след 19.30 сградата беше превзета от пламъци, които вилняха повече от три часа и погълнаха няколко века история. Конструкцията на сградата и материалите, с които е строена, осуетиха възможността пожарът да се гаси бързо и със силни струи от хеликоптер – при такава хипотеза катедралата би била изложена на по-голям риск, съобщи шефът на парижката пожарна. Уточнението се наложи след като американските медии, както и президентът Тръмп, многократно запитаха защо пожарът не се гаси отгоре.

Какво изгоря

В 19.53 рухна шпилът на „Нотр Дам“ – кулата-стрела, която е един от най-новите архитектурни елементи на сградата. Тя е изградена през 19-и век, на мястото на по-рано демонтираната стрела, оцеляла в продължение на пет века. Шпилът беше и една от най-крехките конструкции в катедралата с неговите 500 тона дървен материал и 250 тона олово.

Малко след осем вечерта местно време рухнаха две трети от покрива, а представители на катедралата обявиха, че дървеният интериор е почти напълно унищожен. Изцяло изгоря и уникалната дървена конструкция, върху която се крепи покривът - французите я наричаха "гората", защото всяка от многобройните греди в това вътрешно скеле беше от различно дърво. "Гората" беше запазена от 13-и век до днес и беше оцеляла в предходни пожари.

В следващите часове близо 500 пожарникари се бореха за оцеляването на северната кула, която подслонява и най-голямата 23-тонна камбана, възпята от Виктор Юго. Около полунощ пожарникарите обявиха, че кулите, както и самата конструкция на сградата са в безопасност „като цяло“.

Щетите към този момент са неизчислими. Катедралата подслоняваше уникални стъклописи, реликви на ранното християнство и произведения на изкуството. Но не всичко е безвъзвратно загубено: преди пожара от сградата са били изнесени редица предмети, за да не пострадат по време на реставрационния процес. По същия начин се оказват опазени и 16-те статуи от фасадата на „Нотр Дам“, свалени само преди две седмици с кран, за да бъдат подложени на реставрация.

Символът, който гори

„Старата кралица на нашите катедрали“ – така е описана „Нотр Дам“ от Виктор Юго. Макар и да е строена между 12-и и 14-и век, тя не е най-старата готическа катедрала на Франция, но със сигурност е най-значимата. В нея се намират 10-те камбани, за които отговаря Квазимодо, героят на Юго от класическия роман. Тук е венчана кралица Марго, тук е коронован Наполеон, тук е извършено опелото на генерал Дьо Гол. Това е катедралата на града, в който живеят френските крале. Тук се съхранява трънният венец – една от реликвите, които са били спасени от пожара в понеделник. Не е известна съдбата на прочутите витражи, но повечето коментатори говорят за тях в минало време.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG