Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нотр Дам" ще бъде възстановена за пет години


Ден след пожара стана ясно, че органът на катедралата, както и единият розетен прозорец, са напълно запазени
Ден след пожара стана ясно, че органът на катедралата, както и единият розетен прозорец, са напълно запазени

Катедралата "Нотр Дам" в Париж, която значително пострада от пожар в понеделник, ще бъде възстановена за пет години. Това обеща във вторник вечерта френският президент Еманюел Макрон. В емоционална реч по телевизията той напомни на французите, че са народ-строител, възстановявал винаги разрушените си паметници и обеща реставрираната 850 годишната катедрала да е "дори по-красива".

Експерти изразиха скептицизъм за срока за извършването на обновяването. Според тях работата може да продължи десетилетия, най-малкото и заради недостига на квалифицирани специалисти за такива проекти.

Междувременно кампанията по набиране на средства за възстановяването на "Нотр Дам" достигна почти един милиард долара, предаде Асошиейтед прес. Сред дарителите са компанията "Епъл" и магнати, притежаващи "Лореал", "Шанел" и "Диор".

В събота най-големите звезди на поп музиката ще се включат в благотворителен концерт, който ще бъде излъчван пряко по обществената Франс 2, за да призоват за още дарения. Сенатори от партията на републиканците предложиха проектозакон за данъчни облекчения за дарителите, допринесли за реставрацията на катедралата.

Редица европейски държави, сред които и България вече предложиха на Франция помощ при възстановителните дейности. Това направи и руският президент Владимир Путин.

50 души ще разследват обстоятелствата, довели до пожара, обявиха от френската прокуратура. До момента случаят се разглежда като инцидент. Трийсет души са били разпитани в рамките на разследването за причините на пожара. Разпитите ще продължат и в сряда, когато се очаква и заседание на правителството.

В понеделник огънят унищожи две трети от покрива на „ Нотр Дам “, цялата носеща дървена конструкция, всички дървени орнаменти, 93-метровия шпил и голяма част от стъклописите.

Малко преди 20 ч. българско време в сряда ще забият камбаните на всички френски катедрали - точно два дни след избухването на пожара в катедралата "Нотр Дам".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG