Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зам.-министър подаде оставка след образувана проверка заради къща за гости


Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка заради проверка, започната от Върховната касационна прокуратура, съобщи правителствената информационна служба. Проверката е за възможна злоупотреба с европейски средства. Тя трябва да установи дали Манолев използва като частна вила една сграда, построена по Програмата за развитие на селските райони, за да служи за къща за гости.

В мотивите си Александър Манолев изтъква, че не желае проверката да засяга по какъвто и да е начин работата на правителството. Той посочва още, че решението му е лично и е продиктувано от "моралния стандарт" и солидарността с колегите му, напуснали постовете си само заради съмнения за нередности.

В последните седмици оставки подадоха няколко високопоставени политици на ГЕРБ, за които стана известно, че са купували апартаменти на твърде ниски цени, а част от тях са участвали и в гласуване на закон, облагодетелстващ компанията-продавач.

Проверката на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев беше разпоредена сутринта в сряда от Върховната касационна прокуратура. Тя идва след публикации на „Биволъ“ и „Благоевград нюз“, които съдържат снимки и документи за къща в местността Чинар куши до Сандански, построена върху имот, който е собственост на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев.

Вилата е построена върху над 500 кв.м. и е получила финансиране от фонд „Земеделие“ от над 390 хиляди лева. Финансовата помощ от ЕС изисква поне 5 години след финансирането къщата да приема туристи и да поддържа персонал. Къщата до Сандански обаче се използва за частна вила.

Съобщението на прокуратурата дойде няколко часа след публикацията на Свободна Европа "Моя вила с европейски пари". Афера за милиони, която никой не пожела да разследва“, която описва проблема с къщите за гости и припомня, че нито една институция не иска да разследва цялата схема.

„В хода на проверката прокурор от Върховна касационна прокуратура ще снеме писмени обяснения от лица, имащи информация по случая, длъжностни лица от Държавен фонд „Земеделие“, работили по одобряването на заявлението за подпомагане, последващото оторизиране на плащанията, както и за спазване на задължението на бенефициента в срок от 5 години след сключване на договора да използва придобитите активи по предназначение“, информира прокуратурата.

В цялото съобщение се говори за един конкретен проект, а не за проверка на данните за масови нарушения с къщите за гости.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG