Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европол: Европа е най-силно заплашена от мафията, а не от тероризма


Сградата на Европол в Хага
Сградата на Европол в Хага

Увеличаващото се насилие от организираната престъпност е най-голямата заплаха за сигурността на Европа, предупредиха експерти на Европол, предаде Франс Прес. На конференция в Хага институцията отчете, че главни извършители на това насилие са мафиотски групировки от Италия, Албания и Източна Европа, както и рокерски банди.

Организираната престъпност неоправдано е останала далеч от общественото внимание през последните години заради вълната от терористични нападения и миграционната криза в Европа, казаха участници в конференцията.

Данни на експертите показват още, че азиатски, африкански и южноамерикански групировки също са се включили в организираната престъпност в Европа, годишният оборот на която е 110 милиарда евро. Специалистите са на мнение, че трябва да се организира трансгранично сътрудничество срещу този проблем, който започва да се разраства.

" За осуетяване на организираната престъпност трябва да действаме на международно ниво, защото организираните престъпни групировки вече го правят", коментира ръководителят на Европейския център за организираната престъпност към Европол Яри Лиуку.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG