Връзки за достъпност

Извънредни новини

Журналистка беше убита при терористичен акт в Северна Ирландия


Жена загина при терористичен инцидент в предградие на северноирландския град Лондондери, съобщи британската полиция.
"За жалост, мога да потвърдя, че след произведени изстрели тази нощ в Креган 29-годишна жена е била убита", обяви заместник- полицейският началник Марк Хамилтън. "Разглеждаме това като терористичен", допълва той, цитиран от БТА.

Според Би Би Си убитата е журналистка, но повече подробности за нея не се съобщават.

Неизвестни с маски хвърляли бутилки със запалителна смес и пиратки по полицейски автомобили. Един автомобил и фургон били опожарени, след което полицията отцепила района на произшествието. Тези размирици се случват точно преди великденския уикенд, когато републиканските дисиденти традиционно отбелязват годишнината от Великденското въстание през 1916 г.


По информация на "Дейли телеграф" убийството е станало именно при безредици в навечерието на годишнината от Великденското въстание от 1916 г. в Дъблин под лозунги за независимост от Великобритания, отбелязва ТАСС.

През 1998 г. Великобритания и Република Ирландия подписват апоразумение за прекратяване на 30-годишния конфликт в Северна Ирландия, чиято основа е дали тя да остане британска територия. В резултат на споразумението са премахнати граничните проверки по 500-километровата сухоземна граница.

След Брекзит, като част от Обединеното кралство, Северна Ирландия ще напусне ЕС. Това ще създаде 500-километрова сухоземна граница с Република Ирландия, която ще остане член на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG