Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сянката на Кирилов. Как непознат депутат оглави най-важната комисия в парламента


Новият председател на правната комисия в НС Анна Александрова
Новият председател на правната комисия в НС Анна Александрова

Човек, за когото се знае необяснимо малко, в петък оглави една от най-важните комисии в парламента. Това е Анна Александрова, депутат от ГЕРБ, която вече ще ръководи водещото звено по повечето законопроекти, които постъпват за обсъждане в пленарната зала. През тази комисия минават и се преправят всички нормативни актове, свързани със съдебната система и изборното законодателство. Досега във всички Народни събрания председателят на правната комисията е била личност символна както за парламента, така и за управляващата формация.

За Анна Александрова се знае малко. Тя не е позната сред журналисти, а на въпроси около нея не успяват да отговорят и колегите й депутати. Излъчилата я за поста партия ГЕРБ също не изглежда да се занимава особено активно с популяризацията и налагането на Александрова като свое лице, което ще има водеща роля при особено важни законопроекти. Последните медийни участия на Александрова, публикувани на страницата на ГЕРБ, където всеки депутат си има личен профил, са от далечните 2015 и 2016 година.

Александрова не е от ораторите на формацията. Нито пък досега е била активна в правната комисия, където членуваше, а вече я и оглавява.

Справка в личната й страница на сайта на парламента обаче показва, че тя е активен вносител на законопроекти и поправки.

С гласуване или съвносителство на Александрова минават редица текстове, лице на които към онзи момент е само настоящият министър на правосъдието Данаил Кирилов.

Последните активности на Александрова са промените в Закона за съдебната власт, които дават възможност мандатът на главния съдебен инспектор да бъде прекратен предсрочно. Вече няколко пъти публични фигури, сред които е и председателят на ВКС Лозан Панов, обясниха, че след края на мандата си на главен прокурор, Сотир Цацаров се е прицелил в съдебния инспекторат. Промените бяха внесени от ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти.

Тя бе активен участник в приемането на промените в Изборния кодекс, които с гласовете на ГЕРБ (по искане на ДПС) ограничиха преференциалното гласуване. В последствие то бе върнато.

Александрова е съвносител (заедно с Данаил Кирилов) на промените в административния процес, които премахнаха касационната инстанция по много видове дела, драстично увеличиха таксите за касационната инстанция, въведоха закрити заседания и т.н. Така гражданите бяха ограничени да искат независим съдебен контрол върху решенията на управляващите.

Тя също е сред вносителите на текстовете, осигуряващи кариерни бонуси за магистрати, от края на 2017 година.

До момента Александрова не е правила изказвания по невралгични законопроекти, а само е участвала в гласуванията.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG