Връзки за достъпност

Извънредни новини

Между Изтока и Запада. Накъде ще тръгне новият президент на Украйна?


Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Това не е шоу, а самата реалност: актьорът Володимир Зеленски наистина стана новият президент на Украйна.

41-годишният актьор без никакъв политически опит убедително поведе още след първия тур на изборите, оставяйки настоящия президент Петро Порошенко и бившата премиерка Юлия Тимошенко с наполовина по-малко гласове.

Предизборната кампания на Зеленски разми очертанията между реалност и фикция, а голяма част от гласоподавателите го асоциират с персонажа, който играе в сериала „Слуга на народа“ – учителят по история Василий Голобородко, който става президент на Украйна.

Той обещава да се бори с корупцията и олигарсите и за голяма част от украинското общество, понесло тежки периоди на икономически трудности и политическа несигурност след разпадането на Съветския съюз, това изглежда достатъчно. Докато общественото доверие към президентската институция, парламента и съдебната система непрекъснато пада, подкрепата за Зеленски се увеличава.

Това обаче крие големи рискове, коментира пред „Политико“ украинският политолог Олексий Харан, защото електоратът му знае твърде малко за политическите му приоритети.

Ето какво се знае за политическите приоритети на новия държавен глава на Украйна.

Между Изтока и Запада

Зеленски заявява, че поддържа прозападната ориентация на Украйна и подкрепя присъединяването на страната към ЕС и НАТО. Той нееднократно е призовавал за референдум по темата, въпреки че и в момента евроатлантическата интеграция на Украйна е записана в конституцията й.

Във връзка с отношенията между Украйна и Русия, Зеленски публично е заявявал, че е готов да преговаря с руския президент Владимир Путин за възстановяване на украинската власт в Донецка и Луганска област, които са контролирани от проруски сепаратисти, подкрепяни от Москва. Той никога не е обявявал обаче при какви условия и в какъв формат би направил това.

Зеленски е изразявал публично подкрепа за действията на украинската армия в Донецк и Луганск. Въпреки това той получава подкрепа и от проруски избиратели в източната част на страната заради това, че говори свободно руски език и го използва по време на предизборната си кампания.

Опонентът му в президентските избори Петро Порошенко се опита да представи Зеленски като подчинен на интересите на Кремъл по време на кампанията, но самият той и поддръжниците му изтъкват, че той е внимателен в изказванията и нагласите си спрямо Русия, пише „Евронюз“.

Зеленски и предизборният му щаб, воден от Иван Баканов, заявяват подкрепа към европейските санкции срещу Русия, наложени след анексирането на полуостров Крим от Украйна през 2014 г. Във връзка с този факт, определен от Запада като нарушение на международното право, Зеленски коментира единствено, че е възможно полуостровът да се върне в рамките на територията на Украйна, ако режимът в Русия бъде сменен.

Икономика на неизвестното

Сред основните икономически проблеми, върху които се съсредоточи Зеленски по време на кампанията си, беше миграцията. Много млади и образовани хора напускат Украйна и отиват в други държави като Полша и това трябва да се промени, смята той. Как обаче смята да постигне промяна в тази тенденция, Зеленски не е уточнил.

Не е ясна позицията на Зеленски спрямо икономическите реформи, които се провеждат в Украйна в замяна на кредитиране от Международния валутен фонд (МВФ) и в подължение на години не са завършени.

Липсват и детайли относно позициите му по въпроси като приватизацията, енергетиката, особено в контекста на влошените отношения с Русия, която е главен доставчик на нефт и природен газ в региона, както и приоритетите му в областта на образованието и здравеопазването, допълва „Евронюз“.

Корупцията и олигарсите

Сред ключоите теми в предизборната програма на Зеленски е борбата с корупцията, която според повечето украинци е основен проблем на страната, но управляващите не предприемат достатъчно мерки против нея. Зеленски призова международни експерти да се присъединят към местната антикорупционна агенция и обеща мерки за спиране на натиска от страна на властите върху бизнеса.

Също като героя си в телевизионното шоу, Зеленски се закани да се бори с олигарсите. Това обаче е поставено под въпрос от обвързаността на политика дебютант с Игор Коломойски – опонент на Петро Порошенко (който също е едър бизнесмен, наричан „шоколадовия крал“ заради фабриките си за шоколад). Коломойски е собственик на телевизионния канал 1+1, по който се излъчва предаването на Зеленски и който е основна негова платформа в предизборната кампания.

Конфликтът между двамата олигарси датира от години, когато Порошенко отстранява Коломойски като областен управител. Украинската прокуратура по-късно повдига обвинения на Коломойски за присвояване на големи суми от една от банките, които контролира – „Приват Банк“. От 2016 г. олигархът живее в изгнание в Израел, но след първия тур на изборите обяви, че подготвя завръщането си.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG