Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властите в Шри Ланка са били предупредени за потенциална атака от ислямистка групировка, но не са реагирали


Една от атакуваните църкви в Шри Ланка.
Една от атакуваните църкви в Шри Ланка.

Властите в Шри Ланка са получили предупреждения от разузнавателни служби за потенциална атака от страна на местната ислямистка групировка Нешънъл Таухид Джаамат, която бе обявена за извършител на нападението. Това обяви министърът на здравеопазването Раджитха Сенаратне, като добави, че първото предупреждение е получено още на 4 април, съобщава Асошиейтед прес.

След първото предупреждение за възможна атака на Нешънъл Таухид Джаамат на 9 април Министерството на отбраната е изпратило информация до полицията, която е включвала и името на групировката. На 11 април полицията е изпратила писма до началниците на съдебната и дипломатическата охрана, съобщи също Сенаратне.

Над 290 души бяха убити и повече от 500 ранени от великденските бомбардировки в Шри Ланка, при които атентатори самоубийци атакува църкви и хотели.

Асошиейтед прес коментира, че все още не е ясно какви мерки са били взети и дали изобщо е последвала реакция от властите, които вече съобщиха, че за групировката се е знаело много малко и че само името й е било налично в базата данни.

Към момента изнесените данни показват, че всички атентатори са граждани на Шри Ланка, но според правителството атаките биха били невъзможни без външно съдействие.

„Има някаква международна мрежа, без която тези атаки нямаше да се увенчаят с успех“, заяви министърът на здравеопазването Сенаратне.

Той заяви още, че заради нефункциониращата политическа система, царяща в държавата, министър-председателят Ранил Викремесингхе и кабинетът му са били държани „на тъмно“ за информацията от разузнаването чак до събитията в неделя.

През октомври президентът на страната Майтрипала Сирисена свали Викремесингхе и разпусна кабинета. В последствие Върховният съд отмени решението на президента и върна Викремесингхе и правителството му на власт, но въпреки това премиерът не е бил допускан до заседанията на съвета по сигурност от октомври насам.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG