Връзки за достъпност

Извънредни новини

Външно министерство настоя действията на „Крепост Европа“ да бъдат разследвани


Министерството на външните работи
Министерството на външните работи

Министерството на външните работи (МВнР) изрази възмущение от проведената в неделя среща на представителите на крайнодесни организации от страната и чужбина, които учредиха съюза „Крепост Европа“. В декларация на сайта на ведомството е осъдено и оскверняването с нацистка символика на паметници и публични сгради.

„Като груба провокация и посегателство срещу морала на българското общество и историята на българската държава се разглеждат разлепените некролози и афиши на Адолф Хитлер в различни градове у нас“, гласи прессъобщението на Външно министерство. От институцията заявяват още, че изповядването на ненавистническа идеология, заедно с нейните проявления, следва да бъде акт преследван с абсолютната строгост на закона. МВнР изразява надежда отговорните правоохранителни органи да установят разпространяващите и демонстриращи човеконенавистническа идеология и те да понесат цялата строгост на закона.

В неделя в София бе създаден нов националистически съюз „Крепост Европа“, в който се включиха формации от пет страни. Домакин на събитието бе Българският национален съюз като присъстваха крайнодесни движения от Франция, Германия, Унгария, Чехия и Полша. Под мотото „Нашите нации – нашата Европа“ новосформираната организация си постави за цел спирането на унищожението на европейската раса, което според него е извършвано от настоящото управление на Европейския съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG