Връзки за достъпност

Извънредни новини

Външно министерство настоя действията на „Крепост Европа“ да бъдат разследвани


Министерството на външните работи

Министерството на външните работи (МВнР) изрази възмущение от проведената в неделя среща на представителите на крайнодесни организации от страната и чужбина, които учредиха съюза „Крепост Европа“. В декларация на сайта на ведомството е осъдено и оскверняването с нацистка символика на паметници и публични сгради.

„Като груба провокация и посегателство срещу морала на българското общество и историята на българската държава се разглеждат разлепените некролози и афиши на Адолф Хитлер в различни градове у нас“, гласи прессъобщението на Външно министерство. От институцията заявяват още, че изповядването на ненавистническа идеология, заедно с нейните проявления, следва да бъде акт преследван с абсолютната строгост на закона. МВнР изразява надежда отговорните правоохранителни органи да установят разпространяващите и демонстриращи човеконенавистническа идеология и те да понесат цялата строгост на закона.

В неделя в София бе създаден нов националистически съюз „Крепост Европа“, в който се включиха формации от пет страни. Домакин на събитието бе Българският национален съюз като присъстваха крайнодесни движения от Франция, Германия, Унгария, Чехия и Полша. Под мотото „Нашите нации – нашата Европа“ новосформираната организация си постави за цел спирането на унищожението на европейската раса, което според него е извършвано от настоящото управление на Европейския съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG