Връзки за достъпност

Извънредни новини

30-годишна присъда за убиеца на Виктория Маринова


Северин Красимиров.
Северин Красимиров.

30 години затвор при първоначален строг режим получи Северин Красимиров, който е подсъдим за изнасилване, блудство и убийство по особено мъчителен начин на журналиста Виктория Маринова от Русе. Делото на първа инстанция приключи след само едно заседание на окръжния съд в Русе.

Красимиров бе осъден да заплати и обезщетение от по 150 хиляди лева на двамата родители на Виктория и дъщеря й. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред апелативния съд във Велико Търново.

Делото бе гледано по съкратената процедура, тъй като подсъдимият призна за вината си.

В пледуарията си прокуратурата заяви, че подсъдимият е извършил криминално престъпление по сексуални подбуди, които нямат връзка с професионалната дейност на жертвата. Доказателствата посочват, че преди да извърши престъплението Красимиров е употребил алкохол. От обвинението поискаха маскималното наказание доживотен затвор, което да бъде намалено до 30 години заради признаването на вината. Същото поиска и адвокатът на близките на Виктория като съдът уважи тези искания.

Според служебния защитник на Красимиров – Иван Дойнов, подсъдимият е трябвало да получи 15 години затвор заради смекчаващи вината обстоятелства като чисто съдебно минало, пълни самопризнания, умствена изостаналост и изразено съжаление от извършеното.

Виктория Маринова бе открита мъртва на 6 октомври миналата година в близост до крайбрежната алея в Русе. Няколко дни по-късно в германския град Щаде по искане на българските власти бе задържан Северин Красимиров.

След като престъплението стана публично известно се появиха съмнения, че то е било извършено заради работата на Виктория като журналист. Случаят придоби голяма известност в Европа и света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG