Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кого номинираха българските партии за европейски депутати


Европейски парламент, пленарна зала
Европейски парламент, пленарна зала

Малко повече от месец преди европейските избори вече са ясни кандидатските листи на партиите, определяни от социолозите като основните претенденти за разпределяне на 17-те български евродепутатски места.

Двама партийни лидери официално се включват за постове в Брюксел. Това са председателите на ДПС и Воля – Мустафа Карадайъ и Веселин Марешки, които са водачи на партийните си подредби.

Листата на ГЕРБ ще бъде водена от настоящия еврокомисар на България Мария Габриел. А тази на БСП - от журналистката и депутатка от левицата Елена Йончева.

Заместник-председателят на ДСБ и екснароден представител Радан Кънев е водач на листата на „Демократична България“.

Сочената за формация от т. нар. патриотичен спектър с най-голям шанс за евродепутат – ВМРО, залага на настоящия евродепутат Ангел Джамбазки. На предходните избори ВМРО бяха в коалиция с Николай Бареков, а на тези са номинирали в листата си режисьора Андрей Слабаков.

Кандидатите на ГЕРБ (и СДС)

В поредица свои изяви различни представители на ГЕРБ твърдят, че реалистична победа за тях би била да имат седем свои представители в ЕП.

За първи път откакто ГЕРБ е на власт пък формацията влиза в предизборна коалиция, като партньор с място в листата е СДС. Номинираният от синият съюз е Александър Йорданов, който е на шесто място.

  1. Мария Габриел (европейски комисар)
  2. Андрей Ковачев (депутат в сегашния ЕП)
  3. Андрей Новаков (депутат в сегашния ЕП)
  4. Ева Майдел (депутат в сегашния ЕП)
  5. Асим Адемов (депутат в сегашния ЕП)
  6. Александър Йорданов (СДС)
  7. Лиляна Павлова (народен представител)

БСП и Станишев

От БСП са се заявили като основен опонент на ГЕРБ, а лидерът на левицата Корнелия Нинова вече съобщи, че ако спечели изборите ще поиска предсрочни избори.

Основният проблем на социалистите бе опитът на ръководството на Позитано 20 да отстрани председателя на ПЕС Сергей Станишев от място в листата. В крайна сметка той е пети.

  1. Елена Йончева (депутат в НС)
  2. Петър Витанов (депутат в НС)
  3. Цветелина Пенкова (зам-председател на клуб „Милениум)
  4. Иво Христов (шеф на кабинета на президента)
  5. Сергей Станишев (председател на ПЕС)
  6. Иван Кръстев (бивш зам-министър на образованието)
  7. Деница Златева (зам-председател на БСП)

Карадайъ и Пеевски изместиха евродепутатите на ДПС

ДПС обичайно регистрират листите си в последния момент – така сториха и този път. Както на предходните евроизбори, така и сега, неуспелият шеф на ДАНС и депутат Делян Пеевски е кандидат за Брюксел.

Необичайното в ситуацията е, че листата се оглавява от председателя на партията Мустафа Карадайъ. От листата отсъства и символния за ДПС евродепутат и водач на листата за предходните избори Филиз Хюсменова.

  1. Мустафа Карадайъ (лидер на ДПС)
  2. Делян Пеевски (депутат)
  3. Илхан Кючюк (депутат в сегашния Европейски парламент)
  4. Искра Михайлова (депутат в сегашния Европейски парламент)
  5. Атидже Али–Вели (заместник-изпълнителен директор в Държавен фонд "Земеделие")
  6. Севим Мусак ( сътрудник към групата на АЛДЕ в Европейския парламент)
  7. Станислав Анастасов (бивш министър на околната среда и водите)

Демократична България смени водача си в последния момент

До последно се смяташе, че водач на листата на коалицията Демократична България ще бъде настоящият евродепутат Светослав Малинов (ДСБ). Преди малко повече от две седмици на пресконференция коалицията между ДСБ, Да, България и Зелените обяви, че първото място в кандидатската подредба ще заеме бившият лидер на ДСБ Радан Кънев. Веднага след него се нарежда номинацията на Да, България – бившият зам-външен министър Стефан Тафров, който бе излъчен с електронно гласуване.

  1. Радан Кънев (ДСБ)
  2. Стефан Тафров (Да, България)
  3. Албена Симеонова (Зелените)
  4. Мария Спирова (Да, България)
  5. Цецка Бачкова (ДСБ)
  6. Росен Богомилов (Зелените)
  7. Алина Добрева (Да, България)

ВМРО замени Бареков със Слабаков

След като стана ясно, че Обединените патриоти няма да се явят заедно на избори, НФСБ оповести, че ще номинира лидера си Валери Симеонов за ЕП, а „Атака“ обяви, че прави кастинг за евродепутати, социологическите агенции дават най-големи шансове за място в ЕП на ВМРО. На предходния евровот формацията си партнираше с партията на Николай Бареков, а сега пък привлече в листата си режисьора Андрей Слабаков. Негова политическа цел е да вкарва (на европейско ниво) в затвора родителите на деца, които не ходят на училище.

  1. Ангел Джамбазки (депутат в сегашния Европейски парламент)
  2. Юлиан Ангелов (народен представител)
  3. Александър Сиди (народен представител)
  4. Андрей Слабаков (режисьор)
  5. Димитър Шивиков (военен)
  6. Райна Дончева
  7. Кристиян Шкварек

Междувременно НФСБ се регистрира за участие на евровота под името "Патриоти за Валери Симеонов", а водач на формацията очаквано е самият Симеонов. "Атака" пък направи кастинг и според зрителите на телевизия "Алфа" водач на подредбата е Георги Димов, представен от Волен Сидеров като "37-годишен ерудиран човек". ​

Марешки ще е водач на "Воля"

След като варненският бизнесмен водеше различни преговори за коалиционно явяване на избори и междувременно се заяви като партньор на Марин Льо Пен в България, сключи коалицинно споразумение с НПСД, която пък преди това бе в състава на Реформаторския блок.

Водач на партийната листа ше бъде Веселин Марешки.

  1. Веселин Марешки (Воля)
  2. Орхан Исмаилов (НПСД)
  3. Андон Дончев (Воля)
  4. Кристина Костова (Воля)
  5. Бояна Георгиева (Воля)
  6. Владимир Аксиев (Воля)
  7. Георги Соколов (БЗС „Александър Стамболийски")
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG