Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов готов да се обзаложи, че „Хемус“ ще вдигне БВП с 10-20 %


Бойко Борисов, Владислав Горанов и Петя Аврамова
Бойко Борисов, Владислав Горанов и Петя Аврамова

„Убеден съм, че с построяването на автомагистрала „Хемус“ брутният вътрешен продукт на страната ще се вдигне с поне 10-20 %. За това мога да се обзаложа“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на проверка на изграждането на магистралата, предаде "Фокус".

Според премиера до 2020 г. трябва да бъде завършена отсечката от Белокопитово до Търговище, а от 2022 г. да бъде готов и участъкът до Плевен. По думите му обезпечаването на плащанията по строителните дейности са извършени от финансовия министър Владислав Горанов, а регионалният министър Петя Аврамова работи по проектите за следващите лотове на магистралата.

Пред медиите Борисов заяви още, че никога не е бил правен проект за цялостно строителство на АМ „Хемус“. „Всъщност магистралата е била направена до Ябланица и Правец, разбирате защо“, добави още премиерът.

Днес започва строежът на участъка на магистралата между пътен възел „Боаза“ и връзката с път I-5 Русе-Велико Търново. В края на миналата година за изграждането на 134,14 км. от трасето правителството заложи бюджет от 1,12 млрд лева, но за проекта не бе обявена обществена поръчка. Магистралата ще бъде изградена от държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG