Връзки за достъпност

Извънредни новини

УНСС е пред фалит, иска 10,3 млн. лева от държавата


Унивеститет за национално и световно стопанство (УНСС)
Унивеститет за национално и световно стопанство (УНСС)

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) съобщи, че е пред фалит. Причината е, че висшето учебно заведение дължи пари на фирмата, която изгражда новия му учебен корпус.

Според ръководството на университета, средствата е трябвало да бъдат осигурени от Министерството на финансите (МФ) и Министерството на образованието и науката (МОН). МОН обаче отрича да е поемало ангажимент към УНСС, а МФ твърди, че преди да бъдат осигурени средствата, трябва да бъде изразходвана отпусната безвъзмездна финансова помощ от ЕС.

Новият учебен корпус се строи с европейско финансиране по програма „Региони в растеж“ в размер на 4,5 млн. лева и „потвърден ангажимент“ за осигуряване на 7,5 млн. лева от Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката. Парите от държавата обаче не са получени, пише в писмото на ръководството и студентите от УНСС. Учебното заведение иска институциите да изпълнят поетия ангажимент, но вместо обещаните 7,5 млн. лева, да бъдат осигурени 10,3 млн., защото междувременно проектът е поскъпнал.

„Изпълнителят на проекта отправи покана за доброволно изпълнение на текущите задължения по проекта от страна на УНСС. Нещо повече – съществува риск сметките на университета да бъдат запорирани, което ще доведе до спиране на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на преподавателите и служителите“, пише в писмото.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че няма заложени средства в бюджета на МОН за проекта за зазширяване на УНСС. „Нямаме бюджетен ангажимент в легалния му смисъл - право на разход, гласувано в Закона за бюджета, или в постановление на Министерския съвет. Имаме уверение от министъра на финансите, изразено в писмо от края на 2016 г., че ще бъде дофинансиран проектът на УНСС”, коментира министърът на образованието, цитиран от БТА.

Междувременно в своя позиция Министерството на финансите потвърди вече поетия ангажимент за осигуряване 7,5 млн. лв., но едва като бъдат усвоени европейските средства. От Министерството на финансите посочват, че осигурените 4,5 млн. лева не са изразходвани. От институцията заявиха също, че не могат да осигурят поисканите допълнителни средства.

Предстои финансова инспекция на ведомството в УНСС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG