Връзки за достъпност

Извънредни новини

Терасата на Пламен Георгиев не е покрив, а е негова. С два незаконни навеса


Пламен Георгиев.
Пламен Георгиев.

Терасата на Пламен Георгиев, за която той твърди, че е покрив и обща част, е негова собственост. „Тя е записана в нотариалния акт и до нея има излаз само той“. Това каза пред Свободна Европа кметицата на район „Слатина“ Наталия Стоянова.

Самият Георгиев твърди, че терасата от 186 кв. метра всъщност е покрив на сградата и е обща част т.е. притежава се от всички собственици в блока. Георгиев обаче е плащал данъци за тази „обща част“, съобщава бТВ.

Изявлението от район "Слатина" потвърждава, че все пак Георгиев притежава тераса, която е негова собственост.

Историята започна след разследване на "Антикорупционен фонд", според което Георгиев е пропуснал да декларира 186 кв.м тераса от своя апартамент - на три нива, а сключената сделка е на цена, която е под данъчната оценка на имотите.

Освен, че „покривът“ е собственост на шефа на КПКОНПИ, проверката на администрацията в столичния район „Слатина“ казва още, че два от навесите трябва да бъдат премахнати от терасата.

Съставен е констативен акт и ще бъде издадена заповед за тяхното премахване, обясни Стоянова пред „Свободна Европа“.

По думите й навесите са правени далеч преди последният собственик на имота да го придобие. Преди да се издаде заповед за премахването им, констативният протокол трябва да бъде изпратен на дирекция "Общински строителен контрол", която да го потвърди или отхвърли. След това се издава и заповед за премахване, която може да се обжалва. Тя се връчва на собственика на имота, обясни Стоянова.

По думите й обаче се е установило, че на терасата на Геоергиев няма изградена сауна. „Помещението може и да е планирано за подобно нещо, но не е сауна“, обясни тя, уточнявайки, че с тази постройка няма проблем.

Главният прокурор Сотир Цацаров вече разпореди проверка на случая "Георгиев". Премиерът Бойко Борисов го призова или да подаде оставка, или да излезе в отпуск. Шефът на КПКОНПИ обяви, че се оттегля временно. Президентът Румен Радев каза, че сваля доверието си от него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG