Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лили Иванова на 80


Лили Иванова в "Арена Армеец", София
Лили Иванова в "Арена Армеец", София

Хиляди концерти и неизброим репертоар. Примата на българската музика няма липсваща награда, а в интервютата си винаги казва, че за нея всичко е музика и сцена.

"Наградите и статистиките събират прах. Прахът влиза в очите на хората. А музиката не може да събере прах.", казва Лили Иванова.

На 24 април певицата навършва 80 години.

Родена е в град Кубрат. Завършила е медицински техникум във Варна и известно време работи като медицинска сестра. Качва се на сцената в началото на 60-те години и оттогава продължава да е една от най-обичаните български певици. Първия си концерт на родна сцена изнася през 1964 г. в зала "Универсиада". А успехът тепърва предстои.

Популярността на примата на българската естрада се разраства още повече в средата на 60-те години, а музиката ѝ достига до повече хора и благодарение и на навлизащата тогава в дома на българина телевизия. Лили Иванова и Емил Димитров са най-често сниманите от телевизията български певци.

През 1999 г. президентът Стоянов връчва на певицата най-високото държавно отличие – орден „Стара планина” I-ва степен за големи заслуги към българската култура в областта на популярната музика.

И през 2019 г. Лили Иванова отново е на турне. Най-големите зали в България отново не могат да поберат почитателите, решили да чуят гласа ѝ на живо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG