Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Героите на Севастопол": Как Украйна уличи в контрабанда кораб на "Български морски флот"


Част от намерените от украинските граничари контрабандни цигари на борда на "Героите на Севастопол".
Част от намерените от украинските граничари контрабандни цигари на борда на "Героите на Севастопол".

Кораб, нает от Параходство „Български морски флот“ (БМФ), собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, беше уличен от украинските гранични власти в контрабанда на цигари. По случая се води разследване в Украйна, а Варненската окръжна прокуратура образува проверка.

По информацията на местната Държавна служба за гранична охрана става въпрос за над 20 000 кутии контрабандни цигари, открити при митническа проверка на ферибот „Героите на Севастопол“. Те са били намерени в тайници в горната палуба, след като плавателният съд акостирал на пристанище „Черноморск“ в Одеса на 21 март.

Фериботът е на варненската компания „Български Морски Квалификационен Център“, но е даден под наем на контролирания от Домусчиеви БМФ, съобщи пред Свободна Европа изпълнителният директор на дружеството собственик Ивайло Гавраилов.

„Корабът към момента извършва превози в Черно Море. По информацията, с която разполагаме за въпросния инцидент, той е бил освободен веднага след установяване на митническо нарушение и плащане на глоба в Украйна“, уточни той.

По думите на Гавраилов не е ясно „дали намерените цигари са на членове на екипажа или на клиенти на кораба – пасажери, шофьори, транспортни средства и техника“.

​Потърсени за коментар, от БМФ пък подчертаха, че фериботът не е бил „задържан, няма задържани членове на екипажа“. „След получаването на информацията от капитана на кораба, ръководството на Параходство „Български морски флот“ АД е информирало своевременно за случая Варненската окръжна прокуратура, която е започнала проверка по случая“, заяви пресаташето на БМФ Атанас Панайотов.

От държавното обвинение потвърдиха пред Свободна Европа, че на 2 април е образувана преписка, която има 2-месечен срок да бъде приключена, но не дадоха повече подробности.

Параходство „Български морски флот“ бе приватизирано през 2008 г. от „Кей Джи Маритайм Шипинг“, чийто мажоритарен собственик пък е „Адванс Пропъртис“ на братя Домусчиеви. БМФ неотдавна стана повод управляващото мнозинство в парламента да бъде обвинявано в приемане на лобистко законодателство.

Причината бе поправка в Закона за приватизацията, целяща да спести неустойка от около 58 млн. лв., дължима от Домусчиеви заради неизпълненото задължение да запазят определен брой служители и конкретен тонаж на корабите. В крайна сметка поправката не бе приета заради общественото недоволство. Емблематична за случая обаче остана репликата на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов, че с въпросната законова промяна се цели „спасяването на редник Киро“.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG