Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ребека Моети, която помогна за въвеждането на първата пилотна ваксина срещу малария


Ребека Моети
Ребека Моети

За Световната здравна организация (СЗО) тази седмица е историческа – в нея стартира пилотна програма за ваксиниране на деца от малария. Засега става дума само за една малка африканска държава – Малави, където програмата ще се прилага, но стъпката е огромна и беше извоювана с усилията на много хора. Сред тях е и Ребека Моети – регионалният директор на СЗО за Африка, с чиято решаваща помощ е постигнато решението на Малави да въведе пилотната програма.

В днешния Световен ден за борба с маларията СЗО напомня, че тази болест убива по повече от 435 000 души годишно, а изследванията за успешна ваксина продължават вече 30 години без да водят до безусловно успешни решения. Ваксината, която сега ще бъде въведена в Малави, ще води до превенция само в 4 от 10 случая, и то само при деца под 2-годишна възраст. Но както обяснява Ребека Моети, основната задача е да се помогне именно на децата, защото те са най-уязвимата група – над 250 000 деца умират годишно от малария, предимно в Африка.

Ребека Моети е родена през 50-те години в Южна Африка. Завършва медицина и хирургия в Лондон през 1978 г., където по-късно специализира и в областта на общностното здравеопазване в развиващите се страни. В началото на 90-те години Моети започва работа в здравното министерство на Ботсвана, която и до днес посочва за своя родна страна. Първата й работа в международна организация е свързана с борбата срещу разпространението на СПИН. С това започва да се занимава и при постъпването си на работа в СЗО през 1999 г. От 2005 до 2007 г. е представител на организацията в Малави. През 2015 вече оглавява отдела за Африка в СЗО и е първата жена, заемала този пост. Тя е и една от първите, които апелират към африканските държави да отделят повече ресурси за здравеопазване, вместо да се оплакват, че международните донори в последно време намаляват.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG