Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата повдигна обвинение на Манолев заради къщата за гости с европейски пари


Александър Манолев
Александър Манолев

Благоевградската Окръжна прокуратура повдигна обвинение на вече бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз.

Причината е къща за гости, построена върху имот на Манолев със средства от европейски фонд за развитие на селските райони, отпуснати от Държавен фонд "Земеделие". Вилата в местността Чинар куши до Сандански обаче е използвана като частна къща.

По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова „всички документи, които са послужили и, които са представени пред фонда, за отпускането на финансовото подпомагане, са документи с невярно съдържание“.

"Като цяло, документите са създадени, за да се придаде вид на един търговец, на един едноличен търговец, че развива земеделска дейност, че развива туристическа дейност, но всъщност нито едно от тези обстоятелства не отговаря на истината", обясни тя.

Румяна Арнаудова за обвинението срещу Александър Манолев
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Като обвиняема е привлечена и Ана Димитрова – управител на ЕТ „Агротрейд - Ана Димитрова“, фирмата, която получава европейски средства в размер на 391 160 лева за построяване на къща за гости.

Финансовата помощ от ЕС изисква поне 5 години след финансирането къщата да приема туристи и да поддържа персонал.

След публикация на на „Биволъ“ и „Благоевград нюз“ прокуратурата започна проверка, а Манолев подаде оставка като зам.-министър на икономиката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG