Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За да приемате хора, трябва да имате дом". Макрон втвърди тона към мигрантите


Френският президент Еманюел Макрон
Френският президент Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон втвърди тона си към нелегалната имиграцията и проявите на политически ислям. Новите си тези той изказа по време на речта му, с която представи предложенията, формирани след протестите на "жълтите жилетки".

Границите са една от опорите на нацията, каза Макрон. Той обясни, че твърдо вярва в правото на убежище, но "за да приемате хора, трябва да имате дом".

Френският президент акцентира върху светското начало на френската република, заклеймявайки усилията на някои малцинства да се отделят от останалата част на държавата.

"Говорим за едно отделяне, което на места се е случило подмолно, защото Републиката не е спазила своите обещания, говорим за хора, които в името на една религия следват политически проект, този на политическия ислям, който иска да се отдели от нашата Република. И по този въпрос поисках от правителството да бъде неотстъпчиво", добави Макрон, цитиран от АФП.

По думите му ислямският екстремизъм е заплаха за френската република и подчерта, че иска правителството да работи по-усилено, за да попречи на екстремистите да навредят на обществото, отбелязва АП.

От 1905 г. Франция има закон за разделяне на Църквата и държавата, създавайки светска република.

"В последно време засилихме приложението (на закона), включително чрез затваряне на училища, културни центрове и асоциации, които не спазват правилата на републиката“, каза Макрон.

От ноември правителството провежда консултации с религиозните представители, за да финализира проекта си за реформа на закона от 1905 г., целяща да се подобри прозрачността при финансирането на религиите и да се гарантира спазването на обществения ред, припомня АФП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG