Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Путин е з....к“. Първият руснак, осъден по новия закон за обида към властта


Юрий Картижев е първият руснак, осъден по новия закон за обида на властта.
Юрий Картижев е първият руснак, осъден по новия закон за обида на властта.

Юрий Картижев е обвинен за „обида към човешкото достойнство“ и изразяване на „неуважение“ към „органи на държавната власт“, след като е използвал в социалните мрежи нецензурна дума за президента на Русия Владимир Путин. Юрий е първият човек, обвинен по силата на приетите наскоро законови промени.

Той обаче изобщо не се разкайва.

„Някои хора казват, че Путин е изправил Русия на крака“, казва Картижев за Радио Свободна Европа. „Нищо не е изправил, ние просто имаме нефт и газ. И маймуна да сложите, ще се справи по-добре от Путин“.

„Как да мълча? Ще продължа да говоря... Ако си мълчим, ще ни избият един по един“, казва той.

Тази седмица Картижев бе глобен 30 хиляди рубли (415 евро) от съда в руския град Чудово. Съдът го прие за виновен за това, че с постовете си в социалната мрежа „ВКонтакте“ е обидил „човешкото достойнство и обществения морал“ и е демонстрирал „очевидно неуважение към обществото, държавата и органите на държавната власт в Русия“.

„Не отричам, че го написах. Аз написах обидната дума, но по-голямата част бе с точки вместо с букви: „Путин е невероятен з..ник“.

34-годишният Картижев, безработен машинист, добавя: „Това е мое право. Имам право да пиша“.

Според съда обаче този пост в най-популярната в Русия социална мрежа нарушава Член 20.1, точка 3, от руския Наказателен кодекс, който бе променен в края на март. Промените бяха критикувани от международни правозащитни организации.

Ръководителят на групата за правна помощ „Агора“ Павел Чиков коментира, че Картижев е първият човек в Русия, който е обвинен и глобен по силата на новите поправки.

„Геноцид... Срещу руския народ“

Ако руските власти са мислели, че драконовският закон ще накара Картижев да спре с критиките към правителството, дълбоко са се лъгали.

„Ние убиваме нашите пенсионери... Хора, които са работили 40 години, получават 7 хиляди рубли (95 евро) месечно. С тези пари трябва да си купят лекарства, да поддържат жилището си и с останалите 3 хиляди да си осигурят храна. Никой не може да живее така. Те извършват геноцид... срещу руския народ“.

Картижев казва, че харесва депутата от Комунистическата партия Николай Бондаренко, защото провел експеримент и опитал да живее с 3500 рубли на месец. В същото време Картижев е привърженик на руския опозиционер Алексей Навални.

„Мисля, че Навални върши добра работа и отваря очите на хората, за да се събудят и да разберат, че властта е у тях. От какво се страхуваме?“, пита той.

Картижев ще изпрати жалба в Европейския съд по правата на човека и се зарича да продължи с критиките към властта. Той първоначално обяви, че ще плати само 30 рубли от наложените 30 хиляди, но по-късно публикува в социалните мрежи банковата си сметка и призова хората да му помогнат да плати глобата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG