Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вера Йоурова: Еврокомисията "Юнкер" няма да премахне мониторинга върху България


Вера Йоурова
Вера Йоурова

Мониторинговият механизъм върху България няма да бъде премахнат от съставът на Европейската комисия “Юнкер”. Причината е липсата на устойчиви резултати и недоверието на българите към съдебната им система. Това стана ясно в петък от думите на европейския комисар за правосъдието Вера Йоурова. Изказването бе направено на представянето на резултатите от седмото информационно табло за бързината и качеството на правораздаването на страните от ЕС.

“Моето лично мнение е, че това (премахването на мониторинга) не може да се постигне от тази комисия. Нямаме много време пред нас, a и тенденцията не е толкова удовлетворяваща, че ние да може ясно да кажем, че можем да спрем този мехазъм“, каза Йоурова, цитирана от Euractiv.

Тя допълни, че в България усещането за независимостта на съдебната власт е сред трите най-ниски в Европа, според проучването на “Евробарометър“. “Сред хората има голям дефицит на вяра към съдебната система”, обясни Йоурова. Тя допълни, че България все още има да покрива конкретни цели по Механизма за сътрудничество и проверка, особено за устойчивостта и необративността на реформите.

По-рано Йоурова коментира, че независимостта на съдебната система е под заплаха в страни - членки на ЕС като България, Унгария, Полша и Румъния.

По думите й, цитирани от БТА, проблемите в правораздаването може да навредят на доверието между цитираните държави и ЕС.

"Предизвикателствата пред върховенството на закона се увеличават в някои страни във време, когато необходимите реформи на съдебната система са омърсявани с изключително политизирани дебати", каза Йоурова.

Тя изтъкна още, че гражданите и компаниите в тези държави, “най-вече в Източна Европа”, са обезпокоени, че политическият натиск и вмешателство се засилват. “Това не само възпрепятства провеждането на справедливи съдебни процеси, но и има риск да навреди на бизнеса“, подчерта тя.

Еврокомисарят каза, че "ако съдебната система е разбита в една страна, последиците ще бъдат усетени в целия ЕС, защото ние разчитаме на взаимното доверие".

Именно комисарят по правосъдието Йоурова е автор на идеята за спиране на еврофондовете за държави, които имат сериозни проблеми с налагането на върховенството на правото.

От присъединяването си към ЕС до момента България и Румъния са под европейски мониторинг в областта на правосъдието.

В края на 2017 година срещу Полша започна процедура за задействане на член 7 от Договора за ЕС, което имаше за цел да лиши от глас на най-голямата източноевропейска страна при взимането на решения в европейските институции. Повод за процедурата бяха вмешателствата от страна на управляващите в съдебната система и масовата смяна на неудобни съдии.

Унгария обяви, че ще блокира задействането на чл. 7 срещу Полша. Месеци по-късно Европейският парламент предложи налагане на същата санкция и срещу Унгария за неспазване на основни ценности на ЕС - върховенството на закона, свободата на словото, правата на малцинствата и мигрантите. Това предизвика реципрочна реакция от Полша, която обяви, че ще наложи вето.

България също се намеси в разговора и българското правителство взе решение да гласува "против" санкциите за Будапеща, ако темата стигне до Съвета на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG