Връзки за достъпност

Извънредни новини

Делото срещу имамите окончателно приключи с 1-годишна присъда


Ахмед Муса пред Пазарджишкия окръжен съд през 2014 г.
Ахмед Муса пред Пазарджишкия окръжен съд през 2014 г.

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно осъди на 1 година затвор Ахмед Муса, който бе основният подсъдим по т.нар. дело срещу 13-имата имами. Той вече е приведен в затвора за изпълнение на назаканието, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пазарджик. Към него се прибавя и стара 3-годишна условна присъда, която става ефективна.

Ахмед Муса е признат за виновен за проповядване на омраза на религиозна основа, но е оправдан по другите му две обвинения – за проповядване на антидемократична идеология и за участие в организация, занимаваща се с такава дейност. Останалите 12-има подсъдими вече бяха освободени от наказателна отговорност и глобени по административен ред.

Делото започна през 2014 г. с големи очаквания от страна на прокуратурата, която дори разпространи в медиите снимки, на които се виждаха хора от ромската махала в Пазарджик с материали на „Ислямска държава“. Доказателства за връзки с терористични организации обаче така и не бяха представени пред съда.

Пазарджишкият окръжен съд осъди на първа инстанция Муса на 1 година затвор, признавайки го за виновен и по трите пункта на обвинението. Останалите подсъдими бяха освободени от наказателна отговорност още тогава. След това Апелативният съд в Пловдив увеличи наказанието на Муса на 2 години.

През 2016 г. обаче ВКС върна делото за ново разглеждане, посочвайки, че имамът е бил осъден за пpoпoвядвaнe нa caлaфизъм, ĸoйтo не е безспорно утвърден като „aнтидeмoĸpaтичнa идeoлoгия“. При повторното разглеждане на казуса на втора инстанция, Муса получи 1-годишна присъда, която сега Върховният касационен съд окончателно потвърждава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG