Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вдъхновен от атаките в Крайстчърч тийнейджър откри стрелба в синагога в САЩ


Кметът на Поуей Стив Вос (с шапката) по време на бдение след стрелбата в местната синагога.
Кметът на Поуей Стив Вос (с шапката) по време на бдение след стрелбата в местната синагога.

Младеж на 19 години е идентифициран от американските власти като нападателя, открил стрелба в синагога в щата Калифорния, при която бе убита една жена и ранени други трима души.

Нападението е извършено в синагогата в град Поуей, северно от Сан Диего. Сред пострадалите е и равинът. Задържаният 19-годишен Джон Ърнест е известен на полицията и в момента се проверява за участие в умишлен палеж на джамия в Сан Диего, предаде ДПА.

Шерифът на окръга Бил Гор обяви, че властите разполагат с копия от публикации на Ърнест в социалните мрежи. Сред тях има и отворено писмо с антисемитско съдържание, в което той казва, че се вдъхновява от австралиеца Брентън Тарант, който през март уби 50 души при нападения на две джамии в новозеландския град Крайстчърч.

По информация от местните власти Джон Ърнест избягал от местопрестъплението с кола, а после подал сигнал в полицията за стрелбата и казал, че е замесен в нея. Полицията засякла колата му и той не оказал съпротива при задържането, предаде АП.

Мъжът е стрелял с автомат от типа АR-15, използван в много други стрелби в САЩ, отбелязва АФП. Властите разпитват около 100 души, които са били в синагогата по време на стрелбата. На 27 октомври м.г. при стрелба в синагога в Питсбърг във Филаделфия бяха убити 11 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG