Връзки за достъпност

Извънредни новини

Педро Санчес обяви победа на изборите в Испания


Премиерът на Испания Педро Санчес
Премиерът на Испания Педро Санчес

Премиерът на Испания Педро Санчес обяви победата за своята партия след провелите се в страната предсрочни парламентарните избори. Социалистите печелят 29 на 100 от гласовете и по този начин си осигуряват 123 места в парламента, сочат данните след преброяване на 95% от бюлетините.

Партията на Санчес обаче не успява да постигне абсолютното мнозинство от 176 депутати в 350-местния Конгрес. Крайнолявата партия „Унидaс подемос“ заема 42 места. Ако тези две партии се обединят, пак не им достигат 11 места за абсолютното мнозинство, уточнява БНР.

Санчес обеща, че ще се стреми да сформира проевропейско правителство. Единственото условие ще бъде спазването на конституцията и осигуряването на социална справедливост.

Традиционният съперник на социалистите – дясната консервативна Народна партия получава 65 места, a дясноцентристката „Сиудаданос“ - 57. Kрайната десница в лицето на партия „Вокс“ печели 24 депутатски места в долна камара на парламента.

Над 75 процента е била активността на гласоподавателите на изборите в Испания, провели се вчера, предава Франс прес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG