Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шри Ланка - между туризма и страха


Седмица след атаките в Шри Ланка, които се случиха навръх католическия Великден, мнозина в страната се питат дали политическите разриви са довели до пропуск в сигурността.

Много църкви в столицата Коломбо все още са затворени, а миряните – потънали в тъга. Тази неделя в храмовете не се провеждат служби, а причината за това е страхът. Будистки монаси обаче се събраха, за да се молят душите на хората, които загинаха при атаките в няколко църкви и хотели миналата неделя.

“Десет години след гражданската война в страната хората вече са свикнали, че Шри Ланка е спокойно място, където туристите са добре дошли. Тези атаки обаче отново подхраниха страха”, коментира кореспондентът на Ройтерс Джо Брок. Журналистът припомня и няколко репортажа, които са показали големи политически боричкания между президента и премиера на страната, а това е създало условия за терористите да действат.

Президентът на Шри Ланка Маитхрипала Сирисена обвини службите за сигурност, че са се провалили, тъй като не са предупредили навреме за готвените атаки, въпреки че са имали информация. Според други обаче разривът между президента и премиера е основната причина за лошата комуникация, защото двете институци не споделят помежду си данни за сигурността. Според Хашим Захран от “Група гражданско общество и западни дипломати” инициаторът на атаките от Великден отдавна е бил сочен за опасен, но това е било игнорирано.

Възстановяването след атаките ще продължи месеци, дори години. Мерките за сигурност остават затегнати, а по улиците има войници и полицаи. Всико това се случва в страната, която беше обявена за туристическа дестинация на годината от “ Lonely Planet”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG