Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски към Путин: По-добре не си губете времето


Новоизбраният украински президент Володимир Зеленски окачестви като “загуба на време” опитите на Русия да даде гражданство на украински граждани. Изказването идва след като Владимир Путин обяви, че Москва може лесно да осигури гражданство на всички украинци.

"Украинците разбират, че руското гражданство означава “правото да бъдеш арестуван заради мирен протест” и “правото да нямаш свободни избори”, написа Зеленски във Facebook.

“Това е правото да забравиш всички права и свободи”, смята новоизбраният президент. Според него “разликата е, че в Украйна има свобода на словото, свободни медии и интернет”. Зеленски коментира, че украинците са “свободни хора в свободна страна и не трябва да им се говори с език, който съдържа заплахи и военнен и икономически натиск.” Въпреки това обяви, зе е отворен за преговори с Русия и че истинското нормализиране на отношенията може да се случи само след деокупацията на Донбас и Крим.

Москва наложи контрол над Крим през 2014 г. и подкрепя сепаратистите в Донбас. Конфликтът в Източна Украйна до момента е отнел живота на 13 хиляди души. Русия отрича участие, въпреки че Киев и много западни правителства предоставят доказателства, че Москва снабдява с оръжия и военни сепаратистите в региона.

На 24 април Путин подписа декрет, който улеснява процедурата за получаване на руско гражданство от хората, живеещи в Източна Украйна. Въпреки критиките от страна на Киев и редица западни държави, Путин предизвика още реакции след изказването си, че Русия може да даде гражданство на всички украинци. Владимир Путин не поздрави Зеленски за победата му на изборите. Малко след като декретът на Путин беше публикуван, американското посолсвто в Киев го нарече “абсурд”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG