Връзки за достъпност

Извънредни новини

Императорът на Япония абдикира и остави властта на сина си


Император Акихито и императрица Мичико
Император Акихито и императрица Мичико

Императорът на Япония Акихито абдикира след близо 30-годишно управление. Той е първият владетел на страната на изгряваяото слънце от 1817 г. който се оттегля доброволно от престола.

85-годишният Акихито пожела мир и просперитет на страната си в последното си обръщение към нацията.

Абдикацията му беше обявена на официална церемония в Токио от японския премиер Шиндзо Абе. “Негово величество прекратява днес пълномощията си според изискванията на специалния закон. Пазим спомен за това как в течение на трийсетгодишното си управление Негово величество императорът и Нейно величество императрицата винаги бяха заедно с народа. Бихме искали да се възползваме от случая, за да изразим още веднъж сърдечна благодарност към тях", се казва в изявлението на японското правителство.

Император Акихито отстъпи престола на своя най-голям син Нарухито, който офциално ще поеме властта в сряда. На церемонията в Токио бяха предадени държавният и личният печат на императора, мечът и скъпоценният яспис и метално огледало, съхранявано в храма, смятан за символичен дом на богинята на Слънцето - Аматерасу, почитана като прародителка на японските монарси.

Император Акихито изрази желанието си да се откаже от престола, в полза на сина си през 2016 г. като посочи напредналата си възраст и проблеми със здравето. Той се възкачва се на престола през 1989 г. като 125-и император на Япония.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG