Връзки за достъпност

Извънредни новини

Великобритания осъди Асандж на 50 седмици затвор


Джулиан Асандж по време на задържането му на 11 април.

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е осъден на 50 седмици затвор във Великобритания за нарушаване на условията по освобождаването му под гаранция, съобщи Асошиейтед прес.

Нарушенията датират от 2012 г., когато създателят на „Уикилийкс“ потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон, с цел да избегне екстрадиция в Швеция, където трябваше да бъде разпитан заради твърдения за изнасилване и сексуално насилие от негова страна. Според защитниците му през 2012 г. Асандж е нарушил условията на гаранцията си, защото е бил „отчаян човек“, който се е страхувал да не бъде екстрадиран в САЩ. Присъдата е близка до максималната заради тежестта на извършеното от Асандж престъпление.

В четвъртък той отново ще се изправи пред съда заради искането от страна на САЩ за екстрадиция по обвинение в хакерство. Според американската прокуратура създателят на „Уикилийкс“ е влязал в заговор с бивш анализатор от военното разузнаване на САЩ, с цел проникване в компютърни мрежи и получаване на класифицирана информация. Обвиненията гласят също, Асандж е оказал помощ на бившия американски военнослужещ да "разбие" през март 2010 г. паролата на правителствен компютър с класифицирана информация. Евентуална присъда може да доведе до 5 години затвор.

Основателят на "Уикилийкс" бе арестуван в Лондон на 11 април, след като Еквадор отмени правото на убежище, което му бе предоставил.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG