Връзки за достъпност

Извънредни новини

Великобритания осъди Асандж на 50 седмици затвор


Джулиан Асандж по време на задържането му на 11 април.
Джулиан Асандж по време на задържането му на 11 април.

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е осъден на 50 седмици затвор във Великобритания за нарушаване на условията по освобождаването му под гаранция, съобщи Асошиейтед прес.

Нарушенията датират от 2012 г., когато създателят на „Уикилийкс“ потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон, с цел да избегне екстрадиция в Швеция, където трябваше да бъде разпитан заради твърдения за изнасилване и сексуално насилие от негова страна. Според защитниците му през 2012 г. Асандж е нарушил условията на гаранцията си, защото е бил „отчаян човек“, който се е страхувал да не бъде екстрадиран в САЩ. Присъдата е близка до максималната заради тежестта на извършеното от Асандж престъпление.

В четвъртък той отново ще се изправи пред съда заради искането от страна на САЩ за екстрадиция по обвинение в хакерство. Според американската прокуратура създателят на „Уикилийкс“ е влязал в заговор с бивш анализатор от военното разузнаване на САЩ, с цел проникване в компютърни мрежи и получаване на класифицирана информация. Обвиненията гласят също, Асандж е оказал помощ на бившия американски военнослужещ да "разбие" през март 2010 г. паролата на правителствен компютър с класифицирана информация. Евентуална присъда може да доведе до 5 години затвор.

Основателят на "Уикилийкс" бе арестуван в Лондон на 11 април, след като Еквадор отмени правото на убежище, което му бе предоставил.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG