Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За някои апартаменти, за други аплодисменти". Как БСП се отказа от разследване на "Апартаментгейт"


Лидерът на БСП Корнелия Нинова на митинга за 1 май.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова на митинга за 1 май.

Въпреки, че на 1 май БСП откри кампанията си с шествие, в което се открояваше лозунгът “За някои апартаменти, за други аплодисменти”, левицата няма намерение да задълбава в скандала с апартаментите на властта, купени на непазарни цени. Това показва проучване на Свободна Европа сред депутатите на социалистите.

БСП не възнамерява да използва инструментите, които има като втора по големина партия в парламента, с формалния аргумент, че в знак на протест не присъства в пленарната зала поне до изборите за евродепутати.

Поредицата от случаи, които медиите вече наричат “Апартаментгейт”, привлече интерес и провокира реакции у нас и в чужбина. Темата обаче остава в страни от интереса на опозицията. Или е забелязвана само вербално.

Така, на практика, няма партия, която да поиска парламентарна проверка на имотния скандал и създаване на анкетна комисия в Народното събрание, въпреки че подкрепа за такава комисия обеща и министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов още в началото на миналия месец.

"Анкетна комисия като тази за "Грипен"-ите"

След Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента премиерът направи отделно изявление, в което обясни, че подкрепя предложението на президента за създаване на анкетна комисия, която да разследва скандала със закупените на непазарни цени апартаменти.

"Аз съм за анкетна комисия като тази за "Грипен"-ите. Ако искаме да сме коректни, трябва да се направи същото и за тези лица", каза Борисов тогава и уточни, че вече е говорил за това с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и зам.-председателя на парламента Емил Христов, който присъства на заседанието на КСНС вместо председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

ГЕРБ обаче не инициираха подобна стъпка. Потърсени за коментар, различни депутати от партията обясниха пред Свободна Европа, че “няма да вдигат топката” на опозицията и то в предизборна кампания.

“Едва ли, ако има предложение, ще се отметнем, след като Борисов го обяви, но не мисля, че ние трябва да сме инициатори да се разследваме и то когато почти всичко бие по нас”, казват представители на ГЕРБ.

Коалиционните партньори на ГЕРБ от "Обединени патриоти" са на същото мнение. Те дори смятат, че “мнозинството не трябва да подкрепя подобна комисия”, ако опозицията я предложи. От “Воля” твърдят, че биха подкрепили анкетна комисия в Народното събрание, но с “по-широк обхват”. ДПС пък се дистанцираха от скандала от самото начало и прехвърлиха темата към “компетентните институции, които да си свършат работата”.

Къде е БСП?

Изненадата в случая е поведението на БСП – партията, която се заявява като основна алтернатива на ГЕРБ. И партията, която има достатъчно гласове, за да предизвика анкетна комисия в паламента. Социалистите обаче не искат да се занимават с това. Проверките на обстоятелствата остават само в антикорупционната комисия. БСП обаче вече изрази съмнение, че КПКОНПИ може да разследва безпристрастно, защото председателят Пламен Георгирев сам е замесен в имотен скандал, а освен това е назначен с гласовете на мнозинството от ГЕРБ. БСП дори събраха подписи с искане за оттеглянето му, но така и не се появиха на работа, за да гласуват исканата от тях оставка.

Така левицата хем се съмнява в разследването, което ще бъде проведено от Георгиев и подчинените му, хем не прави нищо, за да има парламентарна анкетна комисия, в която да участват и депутати от опозицията.

“Защо да се връщаме в парламента, напълно достатъчно е да споменаваме "Апартаментгейт" на нашите сбирки с електората. Нали си има органи – нека си разследват”, коментират от "Позитано" 20.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG