Връзки за достъпност

Извънредни новини

Централна Европа поиска обратно правомощия, предоставени на ЕС


Матеуш Моравецки
Матеуш Моравецки

Страните от Централна Европа настояват Брюксел да им върне част от правомощията в рамките на ЕС. Това заяви полският премиер Матеуш Моравецки след среща на бившите комунистически държави, които преди 15 години станаха членове на съюза. На срещата, която се провежда във Варшава, присъства и българският премиер Бойко Борисов.

„Там, където това е възможно, ЕС трябва да остави на страните членки националните им компетенции. Заявяваме това с единния глас на Централна Европа", заяви Моравецки. Той добави, че посланието ще залегне в декларация, която ще бъде обсъдена на 9 май на среща в румънския град Сибиу. Там лидерите на ЕС ще се съберат на неформална среща за посоката на развитие на съюза.

В сряда Моравецки отхвърли и тезата за Европа на различни скорости, която би позволила на групи държави да се интегрират по-бързо в определени сектори.

Полша, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Словакия, Словения, Кипър и Малта бяха приети за членове на ЕС на 1 май 2004 г., когато съюзът отбеляза най-голямото разширяване в историята си. Три години по-късно в ЕС влязоха България и Румъния, а през 2013 г. и Хърватия. Представители на всичките 13 държави участваха в срещата във Варшава на 1 май.

В последните няколко години много от новите членове на ЕС се противопоставят на това, което те определят като намеса в политиките спрямо бежанците, корупцията и върховенството на закона.

Въпросите, повдигнати от полския премиер, идват на фона на предстоящите избори за европейски парламент, на които се очаква голям ръст в подкрепата за евроскептичните партии, каквато е и партията на полския премиер Моравецки.

Натискът на полската изпълнителна власт върху правосъдната система стана повод ЕС да наложи на Полша най-тежката досега наказателна процедура, която би могла да доведе включително и до отнемането на право на глас при взимането на решения в ЕС. Полша твърди, че промените, които е въвела, превръщат правосъдието в по-ефективно и ЕС не бива да се меси в това.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG