Връзки за достъпност

Извънредни новини

“И деца умират”. Как две лъвчета се родиха и починаха в нелицензиран зоокът


Лъвовете в хасковския зоопарк
Лъвовете в хасковския зоопарк

В нелицензирания хасковски зоопарк са починали две малки лъвчета, родени два дни по-рано. Причината: когато са пристигнали във ветеринарната клиника, която обслужва градината, те са били “почти несъвместими с живота”. Това потвърди пред Свободна Европа лекуващият лекар на бозайници д-р Христо Инджов от клиника “Аренавет” в Димитровград.

Градината, която няма лиценз за дейността си, е развъдила едрите бозайници, а двете малки са се родили в нощта срещу 1 май. Информацията бе потвърдена и от директора на зоопарка Валентин Ахтаров.

Според информация от лекуващия лекар на животните, който се е грижил за тях от самото им постъпване в клиниката, майката ги е отхвърлила, след като ги е родила.

"Те са били в клетката при температурата на околната среда. Проверих – в Хасково е 15 градуса през деня днес, през нощта е било доста по-студено. Няма как да оцелеят”, каза д-р Инджов. “Първото почина. После топлихме оцелялото, но и то почина. Не ми се ще да го казвам, но беше по-добре да не говорим за тези лъвчета като за живи”, допълни той.

От пресцентъра на МОСВ обявиха, че ще проверят случая. Но обясниха, че до този момент не са имали информация лъвицата да е бременна.

И деца умират”

Хасковският зоопарк е един от многото в България, които нямат лиценз. Документацията не е придвижена от години. Междувременно, след като потвърди за случая с новородените едри хищници, директорът на градината каза, че “до края на май се очаква лиценз”. “Подали сме документи, лиценз ще има. Нашият зоопарк не е концлагер за животни”, каза Ахтаров.

В началото на февруари тази година Свободна Европа публикува свое проучване, което показва лошите условия в зоопарковете у нас. Един от случаите бе и хасковският зоокът, в който нилският коркодил живее в пространство, по-малко от самия него. От МОСВ тогава коментираха че зоопаркът в Хасково е подал документи за лиценз, но условията за живот в него трябва да се подобрят. Ремонт в момента не се извършва, така че изобщо не е ясно как ще се случи това, обясниха преди два месеца от ресорното ведомство.

На въпрос защо, при положение, че нямат лиценз, в зооградината развъждат животни, Валентин Ахтаров отговори: “Има лъв, има и лъвици, как да не се случи това”. А на въпрос имат ли необходимите условия на живот и как се е стигнало до смъртта на лъвчето, той допълни: “Никой не може да предвиди, че майката ще ги отхвърли”. На следващо питане дали са взети мерки след това, директорът направи връзка между посещаемостта в зоопарка по 1 май: “На 1 май в зоологическата градина идват всички цигани и правят ужас, на майката й беше осигурено отделно място да роди. Има и дървени поставки, не са били на цимента в клетката”. “И деца умират, не само животни”, заключи Ахтаров, който е убеден, че в зоологическата градина в Хасково всичко е наред и лиценз за дейността й ще бъде получен.

"Четири лапи": Предложихме помощ, от зоопарка в Хасково отказаха

По думите на Явор Гечев от организацията за защита на животнитe “Четири лапи”, те са получили сигнал за новородените едри хищници в четвъртък сутрин. “Днес сутринта получихме информация, че в зоопарка в Хасково вчера са родени две лъвчета, като състоянието им е критично, защото майката ги е отхвърлила и не ги кърми. Веднага уведомихме Министерството на околната среда и водите, които реагираха много бързо и адекватно и имахме готовност заедно с експерти от РИОСВ и колеги от "Дивите животни" да организираме веднага транспортирането на животните до денонощна клиника в София, където да бъде направен опит да бъдат спасени”, обясни той.

По думите му обаче от хасковския зоопарк не са поискали помощ. “За съжаление, доколкото разбрах от нашите контакти в МОСВ, директорът на зоопарка в Хасково е отказал предложеното съдействие. Единственото ми обяснение е, че по този начин се е опитал да прикрие историята, предвид предстоящото посещение на комисия за лицензиране на зоопарка”, твърди Гечев.

“Дори и да имахме възможност да помогнем, шансът на животните да оцелеят щеше да е минимален, предвид на това, че са били оставени повече от 24 часа на стайна температура без грижи и са били в тежка хипотермия”, допълниха от “Четири лапи”.

Според експерта поради пропуски в законодателството, правомощията на самото министерство в случая са доста ограничени и то не може да наложи забрана за развъждане на животни в нелицензирани зоопаркове. “Разчитаме, че този пореден скандален случай ще бъде взет предвид при предстоящото решение дали зоопаркът в Хасково да получи лиценз, както и това ще даде начало на дискусия за законови промени, които да ограничат възможността нелицензираните зоопаркове у нас да продължават да съществуват и да развъждат животни при крайно неподходящи условия”, коментира Гечев.

XS
SM
MD
LG