Връзки за достъпност

Извънредни новини

След протести и среща при Борисов: Още 50 млн. лева за детско здраве


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обявява резултатите след срещата при премиера.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обявява резултатите след срещата при премиера.

От 1 юни ще се повишат цените на клиничните пътеки за финансиране на майчиното и детско здравеопазване. Това информира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг пред журналисти в сградата на Министерския съвет след среща на премиера Бойко Борисов с ръководствата на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и асоциациите на държавните, общинските и областните болници, съобщи БТА.

Ананиев каза, че повишаването на цените на клиничните пътеки за детско и майчино здравеопазване е приоритет, но ще се увеличат парите и на другите клинични пътеки, които от доста време не са били изменяни.

Увеличението на клинични пътеки в педиатрията влиза в сила от 1 юни и на обща стойност 50 млн. Лева, които са от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Решението е в отговор на надигналия се бунт в столичната специализирана болница за лечение на детски болести. Работещите в детската болница "Проф. д-р Иван Митев" настояват за специален статут, премахване на финансовите лимити, които им пречат да си вършат работата и повишаване на обидно ниските им заплати, в противен случай заплашват с колективни оставки.

“Някои от цените на тези клинични пътеки с десетилетия не са изменяни, не е оценен достатъчно добре трудът на медицинския персонал, който ги използва. Заедно с БЛС ще преценим кои клинични пътеки да бъдат увеличени и с колко, като ще акцентираме върху разходите за персонал“, каза здравният министър Кирил Ананиев след срещата.

Това е трета извънредна мярка от началото на годината за повишаване на доходите на лекари и сестри в отговор на надигналите се бунтове сред персонала на различни лечебни заведения, припомня „Медиапул“. Кабинетът вече отпусна извънредно 30 млн. лева на областните и общинските болници през февруари, като част от тях също са за повишение заплатите на персонала. През април кабинетът отпусна допълнително още 50 млн. лева , с които ще бъдат повишени заплатите на медицинските сестри, които протестират от 1 март с искане за по-достойни възнаграждения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG