Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съюзът на съдиите иска ВСС да провери дали Пеевски кадрува в правосъдието


Делян Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган.
Делян Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Съюзът на съдиите в България изпрати писмо до съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и нейната комисия „Професионална етика“ с искане за изслушване на Методи Лалов, Владимира Янева и Георги Колев. Искането е по повод твърденията на Лалов за среща между тримата, към която за кратко се присъединил и „корпулентен политик“, както често е наричан депутатът от ДПС Делян Пеевски.

На 23 април Свободна Европа публикува разказа на бившия председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов по време на конференцията „Независим съд – свободна държава!“, организирана от Инициатива „Правосъдие за всеки“ и гражданско движение БОЕЦ.

Попита – какво става тук? Те му обясниха – ами тук сме се видяли, за да обясни това момче, каза Георги Колев, за своята концепция и евентуално да получи подкрепа и от мен. Аз знаех, че избор без подкрепа от лошите, няма да има, невъзможно е. В този момент този корпулентен политик, твърде известен, знаете, каза – ама да не стане така, и сега цитирам – да се отметне тоя човек, както се отметна Пенгезов, който аз водих при Ахмед Доган“, разказа Лалов за неочакваната си среща с Пеевски.

„Пресъздаденият от съдия Лалов случай поставя необходимостта за обсъждане на допустимото поведение на участвалите в срещата съдии и в контекста на правилото по т. 1.5 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати, че „магистратът е длъжен да информира органите на съдебната власт и обществеността при всеки опит за накърняване на неговата независимост,” се казва в позицията на Съюза на съдиите.

Съсловната организация призовава ВСС „да проведе необходимите проучвания, включително и изслушвания на засегнатите лица, и да оцени установените факти през призмата на задължението на съдиите да не допускат поведение, което уронва престижа на съдебната власт, както и през нормите за етично поведение на българските магистрати“.

Съюзът на съдиите припомня и случая със съдия Веселин Пенгезов, който през 2014 г. също спомена за влияние на Пеевски в съдебната система:

Каквото беше заданието се изпълни достойно. На Делянчо е заданието, като излезе главният прокурор го питайте, поставена му е такава задача. Доганчо заповяда на Делянчо, Делянчо заповяда на главния. Сериозно, какво да ви кажа повече“.

Тогава Съюзът на съдиите се обърна към ВСС с искане да разгледа случая, но не последва реакция. Сега съсловната организация казва още, че „дисциплинарните аспекти не са от първостепенна важност“.

Самият знак, че съдийската колегия демонстрира воля да извърши реална проверка на твърденията за нелегитимно влияние и да вземе сериозни системни мерки за предотвратяване на подобни опасни тенденции за правовата държава, ще бъде възприето от съдиите и гражданите като добро начало“, се казва в позицията на Съюза на съдиите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG