Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цацаров не откри проблем в имотите на Ангел Кънев, а Миню Стайков е с ново обвинение


Иван Гешев и Сотир Цацаров (архивна снимка).
Иван Гешев и Сотир Цацаров (архивна снимка).

Ангел Кънев от специализираната прокуратура, който наблюдава двете дела срещу собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков, е купувал имоти от фирми, свързани с преките му конкуренти от „Винпром Пещера“, но не познавал техните собственици.

Това се казва в официално съобщение на прокуратурата по повод искането за отвод на Кънев, което апелативната спецпрокуратура отхвърли преди ден. Както Свободна Европа писа, по данни в Имотния регистър прокурорът е закупил 4 имота през 2016 и 2017 г. от фирма, свързана с Антон Щерев и Атанас Петров от „Винпром Пещера“.

Става въпрос за четири сделки с „Омега Агро Инвест“ ЕООД, което е собственост на „Агрион инвест“ ЕООД, притежавано от „Орбиас“ ЕООД и „Солатер“ ЕООД. Петров и Щерев са собственици именно на последните две фирми.

„През 2016 г. и 2017 г. прокурор Ангел Кънев е закупувал земеделски имоти в землищата на с. Малък Манастир, община Елхово, на с. Планиново, община Тополовград и на с. Козичино, община Поморие, вкл. и чрез търгове, провеждани на сайта на фирма „Агрион“. Както тези, така и други притежавани от него земеделски имоти, са придобити на пазарни цени и плащанията по всички сделки са извършвани по банков път. Паричните средства за тези сделки са с ясен и деклариран по съответния законов ред произход. Прокурор Ангел Кънев не познава и не е имал каквито и да е контакти с лицата, сочени от обвиняемия Стайков като конкуренти“, заявяват от държавното обвинение.

Отхвърлени са и другите две твърдения на собственика на „Винпром Карнобат“ – че обвинителят е упражнявал натиск върху служители на НАП, извършващи ревизии на бизнеса му, както и, че е притискал друг обвиняем да лъжесвидетелства срещу Стайков.

Проверката е била извършена лично от главния прокурор Сотир Цацаров, който декларира, че „прокурор Ангел Кънев не е извършил твърдяните нарушения и работата му по наблюдаваните от него досъдебни производства заслужава висока оценка“.

„Ръководството на ПРБ е на становище, че исканията за отвод целят персоналното компроментиране на прокурор Ангел Кънев и отстраняването му като наблюдаващ прокурор по посочените досъдебни производства. Неслучайно тези искания са разпространени в определени медии и така в публичното пространство преди официалното им депозиране в съответната прокуратура. Подаването на исканията за отвод е непосредствено след осъществено претърсване в дома на обв. Стайков в гр. София и откриването там на документ, който е от съществено значение за ангажиране на наказателната му отговорност“, се казва още в съобщението.

Междувременно зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че срещу собственика на „Винпром Карнобат“ вече е повдигнато трето обвинение – за злоупотреба с еврофондове. Преди ден спецпрокуратурата проведе акция в пет града по подозрения за измами с европейски средства. Освен Стайков се разследват още седмина души. Обект на делото са отпускани средства между 2015 и 2018 г. в размер на общо 11.5 млн. лева.

Новото обвинение е повдигнато срещу Стайков само 3 дни преди да изтече максималният 8-месечен срок, в който той можеше да бъде държан в ареста по първите си две дела - за данъчни измами и производство на цигари без бандерол.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG