Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЦИК санкционира ВМРО и Джамбазки за предизборна среща със синдикат на МВР


Ангел Джамбазки.
Ангел Джамбазки.

Централната избирателна комисия (ЦИК) късно снощи е взела решение да наложи санкция на ВМРО и водача на евролистата й Ангел Джамбазки заради нарушения на изборните закони при среща със синдикална организация на полицаите. Това стана ясно от съобщение на сайта на институцията.

Решението е взето по сигнал на Съвета за електронни медии (СЕМ). До сигнала се е стигнало заради репортаж за среща на кандидатите за евродепутати на ВМРО с представители на Български полицейски синдикати в централата на партията. В срещата, в качеството си на председател на Съвета за национално партньорство, е взел и заместник-министър на вътрешните работи.

В решението си ЦИК коментира, че репортажът от срещата "безспорно има характер на предизборен агитационен материал, тъй като е представен в рубрика "Евроизбори" на телевизия "Европа" и носи задължителния атрибут на предизборно послание". Отбелязано е още, че според изборния кодекс изрично се забранява използването на герба и знамето на България в агитационни материали. Според избирателната комисия „призивът за използване на оръжие“ при овладяването на безредици в Куклен „ може да бъде възприет като накърняващ добрите нрави“, което също е нарушение на изборните правила.

Седем души са бяха задържани миналата неделя в Куклен заради нападение в частен имот, до което се стигна заради забележка за силна музика, отправена към компания роми.

С писмо до медиите от ВМРО обвиниха ЦИК в изпълнение на политически поръчки и опит да се саботират дейностите на партията. Въпреки това от партията не отстъпват от заявената позиция за използване на огнестрелно оръжие и застават зад думите на Джамбазки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG