Връзки за достъпност

Извънредни новини

Папа Франциск благослови бежанците в центъра „Враждебна“


Папа Франциск с деца от иракски и сирийски бежански семейства

Папа Франциск определи като кръст пътя на всеки емигрант и благослови бежанците в центъра „Враждебна“ до София. „Трябвало е да оставите родината си и да търсите друга, но винаги остава надеждата“, каза папата в началото на втория ден от визитата си в България. Той призова бежанците да се молят за него.

Посещението в центъра „Враждебна“ идва в момент, в който бежанската вълна е отминала и центровете за прием на хора, очакващи статут, са запълнени под 7 на сто от капацитета си. Във „Враждебна“ постоянно работи католическата благотворителна неправителствена организация „Каритас“, която на място провежда обучения по български и английски, и организира различни дейности и ателиета, чиято цел е да помогнат за социализацията на бежанците.

Папата беше приветстван с български песни, отправени към него от малоброен детски хор. Той отбеляза, че именно децата са тези, които носят радост в пътя на мигрантите, който инак е изпълнен предимно с болка. „Днес светът е изпълнен с емигранти и техният път е един кръст“, каза още той.

Папа Франциск, определян включително и като „папа за хората от перифериите“, е традиционен защитник на уязвимите групи, който от години подкрепя бежанците и призовава да им се протегне ръка. Три дни преди посещението си в България той произнесе реч срещу национализма и антисемитизма в пленарната асамблея на Папската академия за социални науки. Тогава папата каза, че начинът, по който една страна посреща мигрантите, изразява нейната визия за човешко достойнство.

По време на речта си в неделя папа Франциск призова българите да не затварят очите и сърцето си към тези, които чукат на портите им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG