Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Продължаваме към ЕС и НАТО“. Пендаровски е новият президент на Северна Македония


Стево Пендаровски - новият президент на Северна Македония.
Стево Пендаровски - новият президент на Северна Македония.

Кандидатът на управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Стево Пендаровски спечели втория тур на президентските избори в Северна Македония. Той обеща да ускори пътя на страната към НАТО и Европейския съюз, предадоха информационните агенции.

При 100% преброени гласове Пендаровски печели 51,66 на сто срещу 44,73, подадени за неговия опонент – кандидата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска – Давкова. Останалите 3,61 на сто от гласовете са невалидни.

Важно е, че избирателната активност е 46,6%, защото законът изискваше поне 40 на сто участие, за да бъдат изборите валидни. Според централната избирателна комисия не е имало значителни нарушения.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обаче обвини правителството в „изборно инженерство“ и обяви, че са засекли „много нередности“. Насилие, мръсни номера и остро националистическо говорене – с това бяха запомнени предишните избори в страната.

Надпреварата между Пендаровски и Силяновска – Давкова бе доминирана от спорове за интеграцията на Северна Македония в западните структури, както и проблемите в икономиката и надхвърлящата 20% безработица.

Подписването на историческото Преспанско споразумение с Гърция доведе до промяна на името на Северна Македония и прекрати продължилия десетилетия спор, който блокираше Скопие по пътя към НАТО и ЕС.

55-годишният Пендаровски е професор по политология и силно подкрепя договора от Преспа.

„Резултатът от изборите означава гарантиран път напред за всички нас, към ЕС, НАТО, към икономически развития свят, към който принадлежим“, каза Пендаровски след обявяване на първите данни от гласуването.

Силяновска – Давкова също е университетски преподавател и бе първата жена, кандидат за президент на страната. Тя е критично настроена към Преспанския договор, въпреки че не е заявявала намерение да оттегли страната от него. Тя също е силен застъпник на членство в НАТО и ЕС.

Президентът в Северна Македония изпълнява повече церемониални функции, но има правото да налага вето върху закони.

„Проведохме успешни избори, избрахме президент на чисти и честни избори и продължаваме отговорно напред“, обяви премиерът Зоран Заев.

Австрийският канцлер Себастиан Курц и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан също поздравиха Пендаровски. „Ще продължим да подкрепяме страната ви по пътя към ЕС“, написа Курц в туитър. Хан пък обяви, че Северна Македония „може да разчита на нашата подкрепа по пътя на интеграцията“.

На първия тур, който се проведе на 21 април, Пендаровски и Силяновска – Давкова бяха почти изравнени с резултати съответно от 42,8 и 42,2 на сто. Това засили значението на албанското малцинство, което на първия тур подкрепи предимно Блерим Река, получил 10,6 на сто. Имаше очаквания много албанци да бойкотират балотажа и така избирателната активност да падне под изискваните от закона 40%. Близо една четвърт от населението са албанци, а активността на първия тур бе едва 41,8%.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG