Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев призова генералите към повече активност


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев призова българския генералитет към повече активност в изразяването на принципни позиции. Апелът на държавният глава беше отправен в рамките на традиционното му слово преди началото на военния парад по случай 6 май – Денят на храбростта и празник на Българската армия.

Президентът говори за „трасформирането на парите за армията в съвременни отбранителни способности“ и определи този процес като ново изпитание за страната. Тъкмо то, по думите му, изисква „не само интензивен диалог между държавата и висшето военно ръководство но и активна и принципна позиция на българския генералитет".

Радев аргументира призива си с това, че „безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и данъкоплатците утре“.

Словото на държавния глава идва на фона на обявеното намерение на правителството да закупи ново оборудване за армията. В края на 2018 г. президентът се обяви против процедурата, по която кабинетът избра да закупи изтребители F-16 и я определи като триумф на лобизма. Радев, който е и върховен главнокомандващ, е схващан и като противник на закупуването на този модел самолети.

В словото си в понеделник президентът призова да се отдаде дължимото на храбростта на всички българи, които "воюват за истината, въстават срещу произвола и застоя и отстояват демокрацията." В тях е надеждата за една по-справедлива, по-човечна и просперираща България, каза още държавният глава.

Традиционният военен парад в София беше ръководен от заместник командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов.

В парада участваха духовите оркестри на видовете въоръжени сили, знаменен взвод на Националната гвардейска част, както и 10 представителни блока с бойните знамена на Военна академия "Георги Стойков Раковски", Националната гвардейска част, Националния военен университет "Васил Левски", 61-ва Стрямска механизирана бригада и 101-ви Алпийски полк – Смолян, от състава на Сухопътните войски, на Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада "Специални сили, Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите и Служба "Военна полиция".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG