Връзки за достъпност

Извънредни новини

Законите, Пеевски, стандартите. Как свободата на словото потъва, според пореден доклад


Карикатура на иранския художник Шарох Хейдари. Детайл.
Карикатура на иранския художник Шарох Хейдари. Детайл.

Свободата на словото в България през 2018 г. е намаляла, което е отражение на цялостната слабост на върховенството на закона. Това е оценката в годишния доклад за устойчивост на медиите на базираната във Вашингтон неправителствена организация IREX, цитиран от Дневник.

Спред доклада „медийната сцена“ в България остава силно разделена между „воюващи лагери“. Направена е констатация, че по-голямата част от населението се осведомява за случващото се основно през трите големи телевизии, а фалшивите новини и агресивната пропаганда са във възход. Медийният конгломерат, формиран около издания, собственост на Делян Пеевски, агресивно напада журналисти и медии, които предоставят критични коментари за правителството и задават трудни въпроси на представителите на властта, пише още в доклада.

В текста се посочва й ръстът на вербалните и физически атаки срещу журналисти от 2017 г. насам. Като пример е посочен случаят, в който вече бившият депутат Антон Тодоров заплаши в ефира на Нова телевизия водещия Виктор Николаев.

Друг голям проблем пред свободата на словото, който е очертан в документа е отслабването на професионалните стандарти. Докладът подчертава, че вече споменатите медийни групи прилагат твърде различни журналистически стандарти в работата си. Акцент е поставен и върху селективното отразяване на новините и темите, които представляват табу.

Все пак в сравенение с 2017 г. България бележи леко подобрение в своя показател за медийна свобода за 2018 г. – от 1.81 до 1.89 пункта. Резултатите обаче остават далеч от най-добрите постижения на страната, регистрирани през 2007 г. През 2018 г. България попада в категорията „неустойчива смесена система“ за медии и журналисти, която е предпоследната по качество категория.

Докладът обръща внимание и на изводите от последния мониторингов доклад на Европейската комисия, в който бе заявено, че влошаването на медийната среда в страната се дължи на липсата на обществен достъп до информация, недостатъчната прозрачност и отчетност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG