Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова пленарна сесия. Ново обещание на ГЕРБ за съдебна реформа 


Даниела Дариткова
Даниела Дариткова

Без БСП, както и без заявени приоритети от страна на ДПС и Обединените патриоти, каквато е традицията, започна в сряда новата пленарна сесия на Народното събрание. За сметка на това пък политически ангажименти, освен ГЕРБ, поеха от Воля на Веселин Марешки. А от формацията на Бойко Борисов, освен че заявиха желание да управляват и след евроизборите, обявиха нова съдебна реформа.

Заседанието започна с кворум от 121 народни, като 90 от тях бяха от ГЕРБ, 22 от Обединените патриоти, 8 от Воля и 1 независим. БСП бойкотират работата на парламента, а ДПС не са в пленарна зала заради Рамазан байрям.

Според най-голямата партия има опити да се дестабилизира страната, а "определени политико-икономически кръгове" хвърлят обществото в хаос. ГЕРБ обаче ще се противопостави на това, стана ясно от думите на председателката на парламентарната група на управляващите Даниела Даритккова.

"ГЕРБ сме достатъчно самокритични, за да видим собствените си проблеми и достатъчно решителни, за да се опитаме да ги решим бързо и безкомпромисно. Нашето присъствие в парламента не е нито самоцелно, нито опит да избягаме от проблемите на реалния живот. Наясно сме с политическия факт, че високото обществено доверие е най-важният фактор за ефективното функциониране на една политическа сила. Затова ще продължим линията ни на поведение", каза Дариткова.

Обединените патриоти пък, които запазиха парламентарната си гурпа в парламента, но трите партии се явяват отделно на вота на 26 май, отказаха да заявят общи приоритети занапред.

За сметка на това ГЕРБ си поставиха амбициозни цели. По думите на Дариткова фокус на ГЕРБ е икономическото развитие на страната, което щяло да гарантира повече приходи в държавния бюджет, а оттам и възможности за по-високи социални разходи. Нямало да увеличават данъците и щели да продължат борбата с контрабандата и сивата икономика.

Съдебна реформа. Пак.

Наред с това от акцентите, които Дариткова постави в бъдещите политически планове на ГЕРБ , се открои споменаването на „съдебната реформа“.

"Вече заявихме подкрепата си и за развитие на режима за предсрочно прекратяване правомощията на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор. Нашето убеждение е, че в България не може и не трябва да има недосегаеми граждани, независимо от статута и позицията, която заемат", добави Дариткова.

Идеята за това бе лансирана още от бившия правосъден министър Цецка Цачева, която пък преди две години обяви съдебната реформа за завършена. В последния месец наследникът й Данаил Кирилов копира идеята, мотивирайки я с нееднократното напомняне от Брюксел, че България трябва да регламентира процедура за разследване на т.нар трима големи в съдебната власт.

И Цачева, и Кирилов обаче пропускат обстоятелството, че всички европейски инстритуции, произнасяли се по този въпрос, винаги са имали предвид конкретно главния прокурор, а не председателите на двете върховни съдилища. Според официални заключения на ЕСПЧ, Съвета на Европа, Венецианската комисия и самата ЕК фигурата на главния прокурор у нас е фактически безконтроилна.

Ново политическо поведение

Партията искала да формира "нов стил на политическо поведение, който стои отвъд рамките на прехода". Заедно с този ангажимент Дариткова обърна внимание и на парламентарния бойкот на БСП.

"Опозицията е призвана да контролира властта, но сме обезпокоени, защото гражданите, гласували за БСП, са оставени без своето политическо представителство, а диалогът и дебатите са заменени от конфронтация

"Липсата на БСП не е проблем на мнозинството, парламентът функционира, но е проблем на демокрацията", заяви Дариткова

Независимо от резултата на евроизборите ГЕРБ ще управляват

По думите й за такова рушене на парламентаризма цената винаги се плаща. Дариткова обеща, че "независимо от изборния резултат" на европейските избори на 26 май ГЕРБ и "Обединените патриоти" ще продължат да работят и да "изпълняват ангажиентите си към правителството".

И припомни, че мотото на управляващата коалиция е "България над всичко" - затова партиите били длъжни да намират единство по ключовите въпроси и да търсят диалог.

XS
SM
MD
LG