Връзки за достъпност

Извънредни новини

Евростат: Над 20% от българите живеят в тежки материални лишения


Всеки пети българин изпитва тежки материални лишения, сочат данни на Евростат. Страната ни се нарежда на първо място в Европейския съюз по дял на хората, които не могат да си позволят да си плащат сметките редовно, да се хранят добре или да отопляват дома си. В България обаче се забелязва значителен спад през 2018 г. в сравнение с предходната година – от 30% делът на хората в лишения е паднал до 20,9%.

България е следвана от Румъния и Гърция, където хората, която живеят в лишения, са съответно 16,8 и 16,7%. Средното ниво за ЕС е 6,2%, като се отчита спад в сравнеие с предходната година.

Най-нисък е делът на живеещите в лишения хора в Швеция –малко над 1 процент от населението. Следват Люксембург и Нидерландия.

Според методиката на Евростат, хора, живеещи в тежки материални лишения, са тези, които не могат да си позволят поне четири от следните елементи, които повечето хора смятат за желани или необходими, за да водят адекватен живот: да плащат сметките си навреме, да поддържат дома си адекватно топъл, да посрещат неочаквани разходи, да ядат месо, риба или вегетарианския им еквивалент редовно, да си вземат една седмица почивка далеч от дома, да имат телевизор, пералня, кола и телефон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG