Връзки за достъпност

Извънредни новини

С поредица жалби БСП иска Борисов да излезе в отпуск до евроизборите


Жалба до Централната избирателна комисия (ЦИК) и Съвета за електронни медии (СЕМ) за използването на държавен ресурс за водене на предизборна кампания от министър-председателя Бойко Борисов внесоха в сряда от БСП.

В документа, адресиран до ЦИК се настоява премиерът да бъде санкциониран заради "нарушаване на правилата за финансиране на предизборната кампания, както и за нарушаване на правилата за предизборна агитация".

"Жалбите са във връзка с публичните изяви в последните дни на премиера Бойко Методиев Борисов, който оглавява Председателски предизборен щаб на ГЕРБ и партиите, подкрепили евролистата им за участие в изборите за членове на Европейския парламент на 26 май 2019 г.", посочват от левицата.

БСП смятат, че в качеството си на министър-председател "посредством своите изказвания, той цели да създаде негативно внушение в избирателите и неправилна преценка на обстоятелствата".

В жалбата си до СЕМ пък БСП иска да се сезират членовете на ЦИК, "за да осъществят правомощията си и да санкционират министър-председателя Бойко Борисов заради нарушаване на правилата за финансиране на предизборната кампания, както и за нарушаване правилата за предизборна агитация. Левицата настоява и да се издадат задължителни указания на доставчиците на медийни услуги за спазване на изискванията по Закона за радио и телевизия, тъй като "в репортажи с негови изказвания няма изрично указание, че следва излъчване на платен или безплатен репортаж с агитационно съдържание".

В жалбите си социалистите подчертават, че нарушаването на забраната за използване на публичен административен ресурс - бюджетни средства, автомобили, самолети и други транспортни средства се предвижда глоба в размер от 3000 до 15 000 лева за всяко едно от нарушенията.

Социалистите имат предвид последните активности на Борисов. Само в рамките на няколко дни инспектира магистрали, посещава учебни заведения, спира застрояване на паркове, обещава пари за болници и за ремонти на обществени сгради. Преди по-малко от седмица той бе гост в БНТ, а в сряда гостува и в бТВ.

В жалбата до ЦИК се настоява и да бъде задължен Бойко Борисов да излезе в служебен отпуск като премиер по време на предизборната кампания, ако ще бъде председател на Предизборен щаб или да се оттегли като такъв- по свой избор, поради несъвместимост с публичната длъжност, която заема.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG