Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп: Китай провали преговорите за търговско споразумение


Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Китай, че е провалил сключването на търговско споразумение между двете най-големи икономики в света. Пекин междувременно заплаши с ответни мерки, ако Вашингтон повиши митата за негови стоки.

По-рано Тръмп заплаши да увеличи от 10 на 25% митата върху китайски внос за 200 млрд. долара от петък. „Те нарушиха сделката (...) и ще си платят за това“, каза американският държавен глава пред свои привърженици на митинг в щата Флорида.

Въпреки това преговорите между двете икономически сили се очаква да продължат в четвъртък. „Няма нищо лошо да получаваме повече от 100 млрд. долара годишно от мита, ако не бъде постигнато споразумение", коментира Тръмп.

Търговската война между икономическите гиганти започна преди година, когато Вашингтон обвини Пекин в нелоялна конкуренция и наложи мита на част от стоките, внасяни в САЩ от Китай. Пекин отговори със същото и така започна поредица от протекционистки търговски мерки. В момента двете държави водят преговори за разрешаване на спора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG