Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски дипломати и БСП рамо до рамо на шествието „Безсмъртен полк“ в София


За поредна година организираното от руското министерство на външните работи шествие „Безсмъртен полк“ се проведе в София и десетки градове в България. В него участваха руски дипломати у нас. Появиха се и лидерката на БСП Корнелия Нинова и президентът между 2002 и 2012 г. Георги Първанов.

Според съобщението на руското посолство шествието, което отбелязва 74-ата годишнина от края на Втората световна война, ще се проведе в 34 български града. Проявите са организирани от дипломатическите представителства на Москва, руски и български неправителствени организации. Сред тях са Съюзът на ветераните от войните на България, Координационният съвет на руските съотечественици в България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите и др.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова
Лидерката на БСП Корнелия Нинова

Идеята за "Безсмъртния полк" хрумва през 2012 на група журналисти в сибирския град Томск. Те приканват хората да излязат на Деня на победата, който в Русия се чества на 9 май за разлика от страните в Западна Европа, със снимки на починали свои роднини, които са участвали във войната.

Скоро след това идеята е възприета в цяла Русия и организацията е поверена на Единния граждански фронт, организация, основана от Путин. През 2015 "Безсмъртният полк" стана част от официалния парад в Москва.

Президентът Георги Първанов
Президентът Георги Първанов

Подобни шествия се проведоха и в други балкански държави, съобщи „Болкан инсайт“. В някои страни обаче проявата е забранена. Миналата година вече бившият украински президент Петро Порошенко заяви, че Москва използва „Безсмъртния полк“ като елемент на руската хибридна война.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG