Връзки за достъпност

Извънредни новини

Наско Стаменов, който прави науката интересна


Наско Стаменов

Ако някога сте бягали от час по химия или менделеевата таблица поне малко ви е стресирала в гимназията, почакайте малко, защото един човек може да ви накара да се влюбите в науката. Казва се Наско Стаменов и е на 27 години. Завършил е Софийския университет и днес преподава в Националната природо-математическа гимназия. Винаги намира начин да заингригува учениците, дори и да говори за наночастици или ненютонови флуиди. Назовете пред него който и да е химичен елемент и той на секундата ще ви каже къде около вас може да бъде открит.

„Това да можеш да пресъздадеш науката на език, който е разбираем за всякаква публика – независимо дали са деца или възрастни, е много важно“, казва Наско Стаменов. Наричат го "комуникатор на науката". Защото вярва, че учените трябва да проявяват по-голяма смелост в това да показват на хората връзката на техните изследвания с останалата част от живота.

От няколко години той е част от демонстрационната група на Факултета по химия и фармация, наречена „Корпус за бързо гърмене“. Пред публика група учени, ентусиасти и изобретатели представят забавни и интересни опити в областта на химията и физиката.

„Можеш да покажеш, че науката е просто нещо, трябва само да протегнеш ръка“.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG