Връзки за достъпност

Извънредни новини

Наско Стаменов, който прави науката интересна


Наско Стаменов

Ако някога сте бягали от час по химия или менделеевата таблица поне малко ви е стресирала в гимназията, почакайте малко, защото един човек може да ви накара да се влюбите в науката. Казва се Наско Стаменов и е на 27 години. Завършил е Софийския университет и днес преподава в Националната природо-математическа гимназия. Винаги намира начин да заингригува учениците, дори и да говори за наночастици или ненютонови флуиди. Назовете пред него който и да е химичен елемент и той на секундата ще ви каже къде около вас може да бъде открит.

„Това да можеш да пресъздадеш науката на език, който е разбираем за всякаква публика – независимо дали са деца или възрастни, е много важно“, казва Наско Стаменов. Наричат го "комуникатор на науката". Защото вярва, че учените трябва да проявяват по-голяма смелост в това да показват на хората връзката на техните изследвания с останалата част от живота.

От няколко години той е част от демонстрационната група на Факултета по химия и фармация, наречена „Корпус за бързо гърмене“. Пред публика група учени, ентусиасти и изобретатели представят забавни и интересни опити в областта на химията и физиката.

„Можеш да покажеш, че науката е просто нещо, трябва само да протегнеш ръка“.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа. Завършил е Българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Facebook форум

Най-ново видео

Владимир Путин и изчезналият кокаин
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:40 0:00
XS
SM
MD
LG