Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пестим от заплатите си за клиничните пътеки на пациентите". Защо протестират педиатрите?


На третата седмица от началото на протеста им лекарите и специалистите по здравни грижи от единствената специализирана педиатрична болница у нас заплашиха с ефективна стачка и оставки. Педиатрите от СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ дадоха десет дни на властите да изпълнят исканията им преди да подадат предизвестията си.

Лекарите настояват за отпадане на лимитите за прием на пациенти по линия на здравната каса, специален статут на лечебното заведение, който да позволява допълнително финансиране от държавата за лечението на децата, и достойни заплати, за да се преодолее недостигът на кадри.

Министерството на здравеопазването обаче твърди, че ограничения за приемането на пациенти в педиатричната болница няма, а евентуална промяна на статута на болницата би отнела твърде много време. От ведомството съобщиха, че се работи за увеличаване на заплатите на лекарите и специалистите по здравни грижи.

„Принудени сме да спестяваме заплатите си от клиничните пътеки на пациентите“

Едно от основните искания на лекарите е лечебното заведение да получи специален статут – да бъде лечебно заведение със собствен делегиран бюджет от здравното министерство, вместо да получава парите си от НЗОК по клинични пътеки.

СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ е единствената високоспециализирана болница от най-високото трето ниво на компетентност, т.е. там се изпращат пациенти, които не могат да получат помощ другаде. Затова работата на лекарите там е особено отговорна и трудна, казва пред Свободна Европа д-р Адил Кадъм от отделението по клинична генетика в специализираното лечебно заведение.

„Болницата сега има един единствен доход – клиничните пътеки. В тях няма калкулиран труд, а единствено съответните изследвания и манипулации. Тоест ние имаме една сума и каквото изхарчим от нея за консумативи, изследвания и т.н. – изхарчим. Сумата, която остава от цената на пътеката, ние използваме, за да можем да си платим ток, вода, а също и за заплати. Тоест персоналът един път трябва да е изработил заплатата с труда си, а втори път трябва да спести от клинични пътеки, за да му останат пари и да вземе тази заплата, която е изработил с труда си“, обяснява педиатърката.

„Ние харчим толкова пари, колкото са нужни на пациента. Ако пътеката струва 500 лева, а ние похарчим 600, другите 100 взимаме от парите, които остават от пътеката на друг пациент. И в крайна сметка не остават пари за заплати.“

Лекарите понякога прибягват и до помощта на свои колеги от други болници, които правят някои изследвания на пациенти без да таксуват болницата. „И те го правят, защото знаят, че в противен случай няма как да направим това изследване“.

Според здравното министерство процедурата по трансформиране на болницата е твърде дълга и тромава, защото трябва да се премине през ликвидация на търговското дружество и това ще отнеме много дълго време. Затова предлагат друг вариант - увеличение на цените на клиничните пътеки за майчино и детско здравеопазване от 1 юни, за което ще бъдат ползвани 50 млн. лева от резерва на НЗОК. Засега обаче не е ясно дали всички или само част от парите ще отидат за тези клинични пътеки. Протестиращите са скептични, че това ще реши проблема.

Проблеми със софтуера, проблеми с комуникацията...

Друго искане на лекарите е да отпадне ограничението пациенти с определена диагноза да могат да се приемат само в отделенията, предназначени за лечение на съответното заболяване. При липса на места те не могат да бъдат лекувани със средства на НЗОК в други отделения на същата болница, в които има свободно място. Не може и да се превишава тавана на броя легла.

Зам.-министърката на здравеопазването Жени Начева обясни преди дни, че такова ограничение за педиатричната болница всъщност няма. По думите ѝ приемът на непълнолетни пациенти се отчита с общ „педиатричен код“ и по този начин ограничението за легла по клиники и отделения не се отнася за педиатричната болница. Тя заяви, че не знае защо лекарите от СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ не са информирани за това и отдаде проблема на неразбиране или лоша комуникация между лечебното заведение и НЗОК.

И в момента обаче в болницата не могат да бъдат приемани пациенти извън отделенията, предназначени за лекуване на съответното заболяване, потвърди пред Свободна Европа д-р Адил Кадъм.

Другият зам.-министър Бойко Пенков коментира пред БНТ, че има софтуерен проблем с новата система на НЗОК, която контролира приема на пациенти. Според него в програмата не е можело да се прави разграничение на болниците и за педиатрията са важали същите правила, каквито и за останалите болници – прием според броя легла в отделенията. Той обеща в понеделник ИТ специалисти на касата да бъдат в болницата и да решат проблема.

Лекарите обаче не смятат, че това е реалната причина за проблема. Д-р Кадъм обясни, че лекарите от болницата са изпращали сигнали до НЗОК няколко пъти и експерти са идвали на проверка, но досега никой не им е казал, че има софтуерен проблем.

Няма кой да работи в детската болница

Недостигът на кадри в педиатрията като цяло и в детската болница в частност се дължи на ниското заплащане. „Има хора, които идват и когато разберат каква е заплатата, се отказват“, коментира д-р Кадъм. Тя припомня, че спецификата на лечебното заведение изисква там да работят по-висококвалифицирани специалисти, чийто труд е по-тежък, а ниските заплати правят почти невъзможно привличането на нови специалисти.

Детското здравеопазване по принцип е безплатно. Затова и в педиатричната болница не се плащат потребителски такси за разлика от останалите болници. „Хубаво е, че детското здравеопазване е безплатно. Обаче държавата трябва да компенсира лекаря по някакъв начин. Реално това не се случва и педиатърът остава „наказан“, казва д-р Адил Кадъм.

В понеделник лекарите ще се срещнат със зам.-министрите на зравеопазването и експерти от НЗОК.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG