Връзки за достъпност

Извънредни новини

Симона Хаджиева, която проектира най-голямата детска градина в света


Симона Хаджиева

Детската градина като мистериозно пространство, което подбужда въображението на децата – така обяснява философията на своя проект 24-годишната студентка по архитектура Симона Хаджиева. Със своята дипломна работа тя стана победителка на международния конкурс "Kid's Factory", който цели да даде нов живот на изоставена керамична фабрика в италианския град Лавено Момбело.

Симона Хаджиева е от град Смолян и е студентка последна година в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, катедра „Интериорен дизайн“. След като научава за конкурса, организиран от Young Architects Competitions и спонсориран от застрахователната фирма Unipol, тя решава да изготви дипломната си работа именно по темата на международното състезание.

Казва, че е вложила много труд и е прекарала безсънни нощи, за да завърши проекта си, но победата е била неочаквана.

„Конкуренцията беше много голяма, участваха професионалисти и архитерни студиа от цял свят“, казва Симона в интервю за Bulgaria on Air. Кандидатите са общо 402-ма, от които нейната работа е класирана на първо място и тя получава награда от 10 000 евро. Младата архитектка смята, че победата й се дължи на добрата философия, вложена в проекта.

Тя обяснява, че огромното пространство от 27 000 квадратни метра е предназначено не само за деца, а и за възрастни. Нейната идея е едно семейство да може да прекара един цял ден на територията на комплекса.

Въпреки потенциала за развитие в чужбина, до което води отличието в един такъв мащабен конкурс, Симона е твърдо решена да работи дългосрочно в България. Първо планира да направи втора магистратура в чужбина, за да развие своите знания и умения, но държи след това да се върне и да приложи наученото тук.

„Има много да се направи, за да се подобри средата тук и много бих искала да водя тази битка“, казва Симона.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG