Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев поиска присъди и конфискации. Нинова обяви Борисов за зависим от задкулисието


Румен Радев и Корнелия Нинова по време на празника на Асеновград.
Румен Радев и Корнелия Нинова по време на празника на Асеновград.

„Виждате, че премиерът всяка седмица събира пряко-подчинените му служби и компетентни органи и както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки“. Това заяви в неделя президентът Румен Радев по време на тържествата за отбелязването на празника на Асеновград.

Според Радев няма как нещата да бъдат оставени „постарому“ и в държавата да продължава „да се вихри безнаказаност и беззаконие“. Според него „Апартаменгейт“ е бил „само началото и вододел“ за посоката на развитие на България. Президентът настоя за присъди, конфискации и връщане на пари на всички властимащи, които са замесени в корупционни скандали, както и разследване на имотите и офшорните сметки, които политици управляват чрез подставени лица.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова също присъства на празника на Асеновград. Тя също се включи в критиките срещу премиера и липсана на реакция по повод публикациите за земеделския министър Румен Порожанов.

„Не съмнения, а факти има за министър Порожанов, но Борисов не смее да му поиска оставката. Защо? Защото не е негов министър... За едни - само при съмнения, за други – не, дори и при доказателства. Задкулисието управлява и Борисов е зависим от него", е казала Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП.

Президентът Румен Радев коментира и вчерашното изказване на турския посланик Хасан Улусой, който призова към това усилията на българските власти за изучаването на турски език да продължат.

„Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си, трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно“, заяви Радев.

​Пред медиите в Асеновград държавният глава обяви също, че е получил писмо от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, в което колегата му е изразил радостта си от факта, че България е напът да привлече стратегически и световен производител на автомобили. Според Радев това е позитивен пример, в който президент и министър-председател са работили заедно за интересите на България. Става дума за "Фолксваген", чийто представители са оглеждали терени край Раковски и Кремиковци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG