Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ увеличават военното си присъствие в Близкия изток заради Иран


Самолетоносачът "Ейбрахъм Линкълн" преминава през Суецкия канал на 9 май.
Самолетоносачът "Ейбрахъм Линкълн" преминава през Суецкия канал на 9 май.

САЩ увеличават присъствието си в Близкия изток като изпращат бойния кораб-амфибия „Арлингтън“ и батарея зенитни ракети „Пейтриът“, съобщиха от Пентагона. Решението идва на фона на нова ескалация в отношенията с Иран.

„САЩ не търсят конфликт с Иран, но ние сме готови да защитим американските сили и интереси в региона", се подчертава в съобщението на американското военно министерство.

Допълнителната военна техника и военнослужещи ще се присъединят към ударната група на военно-морските сили, начело със самолетоносача "Ейбрахъм Линкълн" и тактическата група бомбардировачи в Близкия изток. В съобщението на Пентагона се казва още, че действията на САЩ са продиктувани от свидетелствата за повишена готовност от страна на Иран за провеждане на настъпателни операции срещу сили и интереси на САЩ в региона.

Въпреки напрежението в четвъртък Доналд Тръмп заяви, че е отворен за разговори с ръководството в Техеран.

„Това, което би ми харесало да видя, е те да ми се обадят“, заяви американският президент. Тръмп добави още, че САЩ не искат Иран да има ядрени оръжия и това не е голямо искане.

В петък високопоставен член на Ислямския революционен гвардейски корпус (IRGC), цитиран от Свободна Европа, заяви, че Техеран няма да провежда преговори със САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG